Emil Boc: Cer imperativ lui Ponta să adopte OUG privind taxele, a tot scăldat-o şi lălăit-o cu abilitarea

Fostul premier al României, Emil Boc. (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.01.2013

Fostul premier Emil Boc a susţinut, luni, că proiectul de OUG de modificare a Codului Fiscal care nu instituia obligativitatea autorităţilor locale să indexeze taxele şi impozitele se află pe site-ul MFP din data de 21 decembrie, cerându-i "imperativ" premierului să adopte ordonanţa.

"Vine Hotărârea de Guvern 1309 din 27 decembrie (...) această HG din 27 decembrie şi publicată în 28 decembrie, indexează în mod obligatoriu impozitele şi taxele locale pentru toate autorităţile locale cu 16%. Tot în acea şedinţă de Guvern, atât premierul, cât şi vicepremierul declară că adoptă OUG şi vor adopta în consecinţă un act normativ de modificare a Codului Fiscal prin care să îşi respecte ceea ce promis Victor Ponta încă din 12 decembrie. (...) Am dovada supremă, ca la magie, dar aici nu e magie, ci sunt lucruri clare. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe site-ul Ministerului Finanţelor încă din data de 21 decembrie - repet - proiect de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, unde vedeţi că la sfârşit este prim - ministrul Victor Ponta, pus ca semnătură. Poate să consulte oricine, în acest moment intrând pe site - ul Ministerului Finanţelor, la rubrica 'transparenţă decizională' şi să vadă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, nu de Ordonanţă simplă în baza legii de abilitare", a declarat acesta.

Emil Boc susţine că primul articol din OUG notează că "taxele şi impozitele locale se pot indexa o dată la trei ani prin hotărârea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale". "Deci, se pot. Acest act este acela care modifică Codul Fiscal şi nu mai instituie obligativitate pentru ca autorităţile locale să indexeze cu 16%. Hotărârea de Guvern obligă, acest act (OUG de pe site-ul MFP - n.red) dă posibilitatea autorităţilor locale să decidă dacă indexează sau nu", a mai explicat edilul.

De asemenea, democrat - liberalul s-a plâns că niciun jurnalist care a participat la conferinţa de presă a premierului Victor Ponta nu l-a întrebat pe acesta de ce nu a fost adoptată OUG care se află pe site - ul Ministerului Finanţelor din 21 decembrie. "El o scălda şi tot o lălăia cu Ordonanţa de abilitare. (...) Puteaţi să faceţi şi pe legea de abilitare dacă doreaţi să vă mişcaţi mai repede, dar aveaţi instrumentul Ordonanţelor de urgenţă în temeiul articolului 115, alin. 4 din Constituţie, care spune foarte clar că în situaţii de urgenţă, Guvernul poate adopta ordonanţă de urgenţă", a mai declarat acesta într-o conferinţă de presă.

Totodată, Boc consideră că, în acest caz, este vorba de "o diversiune, ipocrizie şi incompetenţă", apreciind că Victor Ponta se face că nu cunoaşte prevederile Constituţiei. Primarul oraşului Cluj - Napoca a susţinut că a suspendat plata taxelor şi impozitelor locale, cerându-i "imperativ" lui Victor Ponta ca în zilele următoare să adopte ordonanţa simplă sau de urgenţă.

"Am suspendat săptămâna aceasta plata de către cetăţeni a taxelor şi impozitelor locale, tocmai ca Guvernul să vină cu această modificare a Codului fiscal. Dacă nu va veni pe parcursul acestei săptămâni, voi convoca o şedinţă pentru indexarea cu 16% a taxelor şi impozitelor locale. (...) E vorba de nepăsare, neştiinţă sau de dorinţa de majorare a taxelor şi impozitelor locale prin indexare,dar cu mâna primarilor", a mai spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor