Primarul Sibiului, Klaus Johannis: Întreaga construcţie de impozite şi taxe locale în România este greşită

Primarul Sibiului, Klaus Johannis aduce critici dure Guvernului Ponta în ceea ce priveşte sistemul actual naţional de aplicare a taxelor şi impozitelor, care în opinia sa este construit greşit. edilul sibian solicitând guvernanţilor să respecte autonomia locală, notează B1 TV.
Palatul Victoria, sediul Guvernului României (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
09.01.2013

Primarul Sibiului, Klaus Johannis aduce critici dure Guvernului Ponta în ceea ce priveşte sistemul actual naţional de aplicare a taxelor şi impozitelor, care în opinia sa este construit greşit. edilul sibian solicitând guvernanţilor să respecte autonomia locală, notează B1 TV.

Klaus Johannis consideră că este “aberant” ca Guvernul să impună nivelul taxelor şi impozitelor pe următorii trei ani şi cere ca baza de impozitare să fie stabilită anual de către consiliile locale.

“Mi se pare aberant că trebuie să aşteptăm să dea Guvernul o hotărâre care priveşte impozitul pe trei ani. Ar trebui să se lucreze, evident, pe o bază anuală şi să se stabilească în funcţie de inflaţia aşteptată pentru anul fiscal pentru care se face impozitarea, nu pentru anul fiscal pentru care nu se face impozitarea. După părerea mea ar fi excelent să se ţină cont de autonomia locală şi în acest domeniu şi vorbesc de o autonomie locală reală”, afirmă Johannis.

Primarul Sibiului este de părere că sistemul de calcul care este făcut după actualul Cod Fiscal este artificial.

“După părerea mea întreaga construcţie de impozite şi taxe locale în România este greşită. Se trece cu nonşalanţă peste autonomia locală şi cred că nu ar fi rău să sugerăm celor care au puterea să decidă, să se facă câteva schimbări care ţin de schimbarea principiului. Este după părerea mea fundamental greşit ca Guvernul să stabilească nivelul impozitelor şi taxelor locale pe toate palierele. Evident că este, probabil, bine să existe o marjă în care se poate lucra una reală, nu una artificială cum este acum Codul Fiscal”, explică edilul sibian.

Atacurile lui Johannis la adresa Cabinetului Ponta vin după ce, în urmă cu o săptămână, edilul declarase că nu este de acord cu ideea unei impozitări progresive. Şi la sfârşitului anului trecut Klaus Johannis l-a criticat public pe premierul Victor Ponta deoarece nu i-a oferit ajutorul promis pentru construirea unui spital regional de urgenţă în Sibiu.

Şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a criticat modul în care Cabinetul Ponta a tratat problema sistemul naţional de aplicare a taxelor şi impozitelor. Democrat-liberalul a declarat marţi că, dacă USL ar fi avut intenţia să lase la latitudinea primarilor indexarea taxelor şi impozitelor locale, atunci ar fi modificat mai întâi Codul Fiscal şi ulterior ar fi dat ordonanţa de Guvern.

“Cerem USL să clarifice această situaţie privind majorarea taxelor şi impozitelor locale şi îi acuzăm de rea credinţă. Dacă ar fi dorit să lase doar la îndemâna primarilor majorarea sau nu a taxelor şi impozitelor locale, ar fi dat mai întâi ordonanţa care aduce modificări codului fiscal şi după aceea hotărârea de Guvern care actualizează la inflaţie, dar au făcut invers. La sfârşitul anului au dat hotărârea de Guvern şi acum se gândesc când să dea actul normativ care să modifice codul fiscal”, a explicat Gheorghe Flutur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor