Emil Boc: Necazul e că Guvernul a dat HG care obligă la indexarea taxelor, aşteptăm OUG să se repare

Emil Boc, Primar Municipiul Cluj Napoca (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.01.2013

Fostul premier Emil Boc a susţinut că „necazul” este că Guvernul a dat o hotărâre prin care obligă autorităţile să indexeze taxele locale şi că posibilitatea ca autorităţile să nu ia o decizie de majorare nu poate fi introdusă decât prin OUG, sperând că Victor Ponta îşi va ţine promisiunea.

”Este o chestiune importantă pentru că este vorba de contribuabilii din această ţară care trebuie să plătească impozite şi taxe locale. Ce pot observa în acest moment este că premierul Victor Ponta încearcă să-şi acopere bâlbâielile şi incompetenţa aruncând vina pe Administraţia Prezidenţială, lucru care este profund de incorect şi nu are acoperire în lege. De ce spun asta: în 27 decembrie 2012, prin Hotărâre de Guvern, s-a indexat obligatoriu pentru toate administraţiile locale, impozitele şi taxele locale cu 16% reprezentând inflaţia cumulată din ultimii trei ani de zile”, a explicat fostul premier într-o intervenţie la Realitatea TV.

Boc a criticat faptul că Guvernul condus de Victor Ponta a susţinut la începutul lunii decembrie 2012 că indexarea impozitelor şi taxelor locale va fi lasată la latitudinea autorităţilor locale prin modificarea Codului Fiscal, lucru care nu a fost realizat până în prezent.

”Victor Ponta încă din 12 decembrie (2012, n.red) a spus: . Necazul este că ei au adoptat Hotărârea de Guvern care obligă autorităţile locale să indexeze, uitând de OUG care modifică Codul Fiscal şi să dea dreptul opţional administraţiilor locale de a indexa sau nu”, a spus Boc.

”Guvernul Ponta şi Victor Ponta care ar fi trebuit să ştie în calitate de fost membru într-un Cabinet pe care l-am condus şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul trebuia să cunoască textul Constituţiei României, şi mă refer aici la art.115 alin.4 care dădea dreptul Guvernului ca la acea dată când a emis şi Hotărârea de Guvern de indexare să modifice prin OUG Codul Fiscal şi să dea dreptul autorităţilor locale să decidă dacă indexează sau nu”, a mai afirmat acesta.

Întrebat de ce nu s-a procedat aşa cum susţine fostul premier iar lucrurile să fie simplificate, Boc a spus: ”La întrebarea asta ar trebui să vă răspundă Victor Ponta. Un premier care ştie foarte bine Constituţia, ar fi trebuit să nu intre în bâlbâială şi dacă a promis un lucru, să şi-l respecte”.

Cât despre situaţia în care se află contribuabilii care au plătit taxele şi impozitele nemajorate în primele zile ale anului 2013, Boc a precizat că în cazul în care Guvernul nu va OUG prin care să modifice Codul Fiscal, românii vor trebui să se reîntoarcă la casieriile Serviciilor Publice de Impozite şi Taxe pentru a plăti diferenţa de 16%, arătând totodată că speră ca ”până în ceasul al doisprezecelea Guvernul îşi va reveni din această ameţeală a puterii şi va avea grijă şi de oamenii care plătesc impozite şi taxe şi vor da această Ordonanţă care să dea dreptul autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele”.

”Noi am decis în luna decembrie să păstrăm la Cluj acelaşi nivel al impozitelor şi taxelor ca şi în 2012 şi bazându-ne pe promisiunea guvernanţilor că vor da OUG care să ne permită acest lucru, noi în trei şi patru ianuarie am încasat acelaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale ca şi în 2012. Vreau să vă spun că nici în patru ianuarie nu a apărut OUG pe care a promis-o Ponta, să nu ne oblige să indexăm cu 16%, pentru această săptămână am sistat încasarea impozitelor şi taxelor locale, să aşteptăm OUG pe care Ponta o tot promite. Dacă nu apare această OUG voi fi obligat la sfârşitul acestei săptămâni să convoc Consiliul Local şi să indexez cu 16% impozitele şi taxele locale iar cei 4.800 de clujeni care au plătit în trei şi patru ianuarie impozite la nivelul anterior, vor primi o înştiinţare că trebuie să plătească încă 16% în plus. Eu sper ca până în ceasul al doisprezecelea Guvernul îşi va reveni din această ameţeală a puterii şi va avea grijă şi de oamenii care plătesc impozite şi taxe şi vor da această Ordonanţă care să dea dreptul autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele dacă ele (administraţiile locale, n.red.) nu doresc acest lucru”, a mai explicat primarul oraşului Cluj Napoca la Realitatea TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor