Victor Ponta, moţiunea de cenzură şi un ministru "siderat"

Victor Ponta şi-ar dori o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş imediat după locale, din cauza întreruperii Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. Ministrul Comunicaţiilor se declară "siderat" de discursul fostului premier - "Sistemul nu este blocat. Temerile lui Ponta sunt false".
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.05.2016

Dezastrul administrativ generat de întreruperea sistemului electronic de achiziţii publice SEAP, din cauza exclusivă a incompetenţei Guvernului de tehnocraţi, este după părerea mea cel mai întemeiat şi corect motiv pentru depunerea unei moţiuni de cenzură imediat după 15 iunie, a scris luni, pe contul său de Facebook, fostul premier Victor Ponta.

"Faptul că întreaga ţară e blocată dintr-o cauza clară de incompetenţă şi delăsare reprezintă o situaţie atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancţioneze (prin moţiune de cenzură, dar şi o Comisie specială de anchetă)!", a precizat fostul lider PSD.

Potrivit fostului premier, transpunerea Directivelor europene privind achiziţiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015, fiind trimis în Parlament sub forma unui pachetul legislativ în luna octombrie.

"În mod absolut firesc în timpul dezbaterii parlamentare Guvernul avea posibilitatea şi obligaţia să pregătească toate actele normative subsecvente privind normele şi procedurile de aplicare. Dar surpriză - când legile au fost adoptate de Camera Deputaţilor şi publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur si simplu nu a făcut nimic. Şi astfel Sistemul electronic de achiziţii publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare!", a adăugat Victor Ponta.

Ce înseamnă suspendarea sistemului? Fostul premier a explicat: Toate instituţiile publice din România (şcoli, spitale, primării, alte autorităţi locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR etc.) dar şi cei care eventual doreau să deruleze programe finanţate din fonduri europene au două opţiuni:

1. Nu achiziţionează nimic până pe 15 iunie şi pun lacătul pe toate aceste instituţii - ceea ce clar reprezintă infracţiunea de abuz în serviciu;

2. Achiziţionează prin încredinţare directă, fără a folosi SEAP - şi deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu.

"Doar ca fapt divers, cred că şi ofiţerii SPP care fac coloana de la Bucureşti la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicletă trebuie să cumpere benzină prin SEAP. Ghinion! Domnule Klaus Iohannis - Incompetenţa ucide - şi Guvernul Dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele şi cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziţionate prin SEAP!", a mai precizat Victor Ponta.

"Sistemul nu este blocat. Temerile lui Ponta sunt false"

Pentru a clarifica situaţia, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a susţinut o conferinţă de presă, alături de preşedintele AADR, Delia Popescu, şi preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş.

Vă prezentăm mai jos comunicatul de presă remis de Ministerul Comunicaţiilor pe această temă:

"SEAP reprezintă instrumentul tehnic prin care se derulează electronic procedurile de achiziţie. În acest context, trebuie adaptat în permanenţă pentru a reflecta modificările legislative. Reamintim că Noul pachet legislativ privind achiziţiile publice a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 23 Mai şi a intrat în vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzătoare a SEAP este necesară aprobarea şi publicarea Normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achiziţiile publice. Normele de aplicare urmează a fi aprobate în şedinţa de guvern din 2 iunie.

AADR a pregătit din timp actualizarea noilor funcţionalităţi ale SEAP, potrivit cerinţelor noii legislaţii privind achiziţiile publice. Actualizările sunt în concordanţă cu proiectul de norme de aplicare. După apariţia normelor se vor putea demara noi proceduri de achiziţie conform legislaţiei aprobate. În acest moment se fac testări de funcţionalitate pe noul pachet legislativ.

Procedurile electronice de achiziţie, care sunt în acest moment în desfăşurare, se derulează fără impedimente conform vechii legislaţii. Aceasta înseamnă că sistemul nu este blocat. De asemenea, se vor putea iniţia în continuare, publica şi atribui cumpărări directe în SEAP, fără ca acestea să sufere modificări. În acest context, orice demarare de procedură de achiziţie ce depăşeşte pragul cumpărării directe, conform Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, va putea fi făcută după intrarea în vigoare a pachetului de norme.

Pentru o bună informare a opiniei publice, reamintim următoarele:

Directivele privind achiziţiile publice au fost aprobate de CE în 18 Aprilie 2014. Guvernul României de atunci [condus de Victor Ponta - n.r.] ştia cu mult înainte că va avea de transpus aceste Directive. Pachetul de legi care asigură transpunerea acestora a fost transmis spre Parlament după un an şi şase luni. După dezbateri de circa 7 luni, legile au fost publicate în Monitorul Oficial. În 9 zile de la publicarea pachetului de legi, Guvernul României va adopta noul pachet de norme în concordanţa cu actualul pachet legislativ.

"Guvernul Cioloş a fost prevăzător şi a pregătit cât mai bine posibil acest moment. Sunt false temerile exprimate de Victor Viorel Ponta. Previziunea este prima funcţie a managementului, aşa cum ştie orice student la studii economice", a declarat ministrul Marius Bostan.

Hotărârile pregătite să intre în Şedinţa de Guvern de joi au peste 140 de pagini. Au fost pregătite din timp şi parcurg circuitul de avizare legal. În plus au făcut obiectul unei proceduri de preconsultare publică, începând cu 15 ianuarie 2016. Au fost 8 evenimente în care ANAP şi AADR au adus la cunoştinţă noutăţile din norme şi au preluat propuneri de la autorităţile contractante, ONG-uri, sindicate, patronate, instituţii de control şi alte persoane interesate. Au fost peste 800 de amendamente integrate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor