Ponta, la ONU, se declară îngrijorat de situaţia din Ucraina, dar nu suflă o vorbă despre implicarea Rusiei

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la tribuna Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, că România îşi reafirmă angajamentul "pentru principiul integrităţii şi suveranităţii teritoriale", făcând referire la conflictul sângeros din estul Ucrainei.

"Vreau să reafirm vocaţia pacifistă a României. Raportul Secretarului General de anul trecut reafirmă că actuala colaborare a statelor bazată pe solidaritate este benefică. Avem datoria să confirmăm încă o dată angajamentul nostru pentru principiul integrităţii şi suveranităţii teritoriale ale tuturor ţărilor şi faptul că nu este necesar să se folosească forţa. Soluţia tuturor problemelor între state este legea internaţională", a declarat premierul român.

"Una din crizele care ne îngrijorează este situaţia din Ucraina. Criza a început cu ceea ce s-a întâmplat într-o zonă de graniţă, acolo unde separatiştii au hotărât să aibă nişte acţiuni care nu au avut precedent pe teritoriul european. Totul a continuat cu un conflict sângeros în zona de est a Ucrainei şi până la urmă vorbim despre nişte acţiuni susţinute de separatiştii ucraineni. Sunt aici pentru a sublinia încă o dată poziţia României faţă de criza din Ucraina - România respinge orice formă de presiune care ar putea să pună în pericol ceea ce înseamnă integritatea teritorială de acolo din zonă. România susţine tot ceea ce înseamnă integritate, suveranitate, şi este convinsă că Ucraina trebuie să continue drumul său spre Europa. Comunitatea Internaţională a fost implicată în găsirea unei soluţii pentru această criză încă de la început", a continuat Victor Ponta.

Premierul nu a zis însă nimic de implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei prin sprijinirea paramilitarilor pro-ruşi cu armament, logistică şi chiar cu trupe proprii. În ciuda dovezilor copleşitoare prezentate de NATO şi SUA, Kremlinul neagă că ar trimite forţe şi că ar înarma rebelii de pe teritoriul Ucrainei.

Ponta a mai afirmat că România are acelaşi scop cu statele din estul Europei, şi anume de a nu lăsa criza din Ucraina să escaladeze. "Toate ţările din estul Europei şi din regiunea Mării Negre au acelaşi scop de pace, dar instabilitatea aşa cum e situaţia din Ucraina, Transnistria, Oseţia continuă să fie o problemă. Trebuie să ne păstrăm credinţa în dreptul internaţional şi să prevenim ca această criză să escaladeze. Avem o responsabilitate istorică de a proteja colaborarea în această parte a Europei".

Premierul român a mai vorbit şi despre solidaritatea UE şi a NATO în ceea ce priveşte ascensiunea unor grupări islamiste şi jihadiste, reiterând la final angajamentul României pentru ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne