Victor Ponta a cerut mutarea congresului PES de la Bucureşti, întrucât "imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului" sunt afectate
alte articole
Pentru a salva aparenţele în legătură cu scandalul mutării de la Bucureşti a Congresului Partidului European al Socialiştilor, preşedintele PSD Victor Ponta le-a transmis vineri o scrisoare liderilor formaţiunii, cerând ca organizarea întâlnirii din septembrie să se facă la Bruxelles. El îşi justifică cererea prin "inabilitatea" oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu şi astfel "imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului" sunt afectate.
Pe de altă parte însă Victor Ponta a recunoscut joi seară că a cerut mutarea Congresului socialiştilor europeni la Bruxelles din alte motive. "Conducerea SPD-ului, totuşi cel mai mare Partid Social Democrat din Europa German, ne-au spus că nu ar veni la Bucureşti având de înfruntat nişte critici de la presa germană. Şi atunci, eu direct am spus: < bun, hai să rezolvăm problema, hai să facem la Bruxelles pentru că e nevoie să fie Social Democraţii germani şi o să facem la Bucureşti un alt eveniment>”, a întărit premierul Victor Ponta.
La începutul textului scrisorii adresate vineri liderilor PES Serghei Stanishev şi Philip Cordery, premierul aminteşte faptul că "România a trecut în ultimele două luni printr-o serioasă criză politică, care a atras atenţia presei internaţionale, a Comisiei Europene şi critici acerbe din partea reprezentanţilor PPE".
"Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiţionat acordat de PPE şi a inabilităţii noastre de a explica mass media exact condiţiile constituţionale şi politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes şi au afectat imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului pe care îl conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmaţiilor făcute de una dintre părţi şi este obligaţia mea că, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situaţia din ţara mea", a mai scris Victor Ponta.
"Din acest motiv, am decis să vă propun să fiţi de acord că, anul acesta, Congresul PES să fie organizat la Bruxelles, şi nu în Bucureşti. Consider că imaginea PES, relaţia sa cu media europeană şi scopurile sale politice majore sunt mai importante decât interesul unui partid membru cum este PSD. În acest fel, vom evita atacurile injuste ale PPE şi ale unor ziare asupra familiei noastre politice. În acest context, înţeleg perfect cât este de important pentru colegii şi prietenii noştri din SPD să nu aibă o vulnerabilitate inutilă în relaţiile cu media din Germania. Victoria lor în alegerile din 2013 şi un guvern condus de un cancelar social-democrat reprezintă un obiectiv de importanţă majoră pentru PES şi pentru viitorul Europei, şi este datoria noastră să sprijinim cu toţii acest demers", a mai precizat Ponta.
Vocea Rusiei: USL a făcut greşeli "evidente şi jenante" în lupta cu Traian Băsescu
Într-un comentariu recent semnat de Valentin Mândrăşescu şi postat pe site-ul postului public de radio Vocea Rusiei, autorul susţine că "în perioada post-referendum se poate observa un fenomen iraţional care vizează relaţia pe care politicienii din USL şi unii jurnalişti anti-Băsescu o au cu cei 7,4 milioane de alegători care au votat la referendum".
"În mod normal, alegătorii sunt cei îndreptăţiţi să aibă frustrări în legătură cu prestaţia lamentabilă a echipei politice de la USL, începând cu numirea de către PSD a Aspaziei Cojocaru la CCR, continuând cu acceptarea cvorumului şi culminând cu prestaţia lui Ioan Rus la Interne", mai susţine comentatorul.
"În ciuda acestor erori evidente şi jenante, se pare că există pretenţii faţă de electoratul român care nu doreşte să iasă în stradă pentru a protesta. S-a ajuns la situaţia în care cei care stau acasă sunt catalogaţi de unii formatori de opinie drept „viermi” care nu pot să-şi depăşească frica.
De foarte multe ori, înainte şi după referendum, am auzit argumentul „ies ăştia în stradă”. „Ăştia” nu au ieşit, fapt care a dezamăgit profund un număr impresionant de lideri de opinie care şi-au pierdut încrederea în „poporul suveran”. În acest context merită analizate cauzele pentru care numărul de protestatari din Piaţa Universităţii a fost minuscul şi nu are şanse să crească considerabil. Principala cauză este legată de lipsa de implicare a USL, atât la nivel organizatoric cât şi la nivel individual.
Din perspectiva potenţialilor protestatari situaţia are aspecte comice: principalii beneficiari politici ai unor proteste stradale nu doresc să facă nimic, aşteptând ca electoratul să facă totul fără nici un fel de ajutor. În aceste condiţii nu este surprinzător faptul că numărul celor dispuşi să muncească în stradă în beneficiul politic al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu este infim", mai precizează autorul pentru Vocea Rusiei.