Viceprimarul Capitalei, la Parchet în dosarul 10 august: acţiunea în forţă ar fi fost justificată

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, s-a prezentat la audieri în dosarul represiunii din 10 august, care s-a soldat cu sute de victime după intervenţia în forţă a Jandarmeriei.
Intrare în forţă a jandarmilor împotriva unor protestatari aşezaţi pe jos, pe bdul Lascăr Catargiu în noaptea dinspre 10-11 august 201
Intrare în forţă a jandarmilor împotriva unor protestatari aşezaţi pe jos, pe bdul Lascăr Catargiu în noaptea dinspre 10-11 august 201 (Epoch Times România)

Aflat vineri la Parchetul General pentru a depune mărturie în dosarul represiunii din 10 august, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu a contrazis declaraţiile făcute în prealabil de ministrul de Interne, Carmen Dan, care a afirmat duminică, în cadrul unei declaraţii de presă, că acţiunile Jandarmeriei au fost coordonate de un centru de comandă înaintată aflat în Piaţa Victoriei, unde s-au aflat şi prefectul şi reprezentantul Primăriei.

Aurelian Bădulescu, însă, consideră că o asemenea afirmaţie nu ţine de normal.

"Nu am fost în niciun centru de comandă. Din păcate, trebuie să înţelegeţi că nu a existat acel centru de comandă, a existat o încăpere unde erau reprezentantul prefecturii împreună cu reprezentantul primăriei, respectiv subsemnatul care aveam delegate atribuţiunile primarului. A trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare al oraşului în situaţii de criză."

"Din mesajele subliminale [?, n.r.] pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat am luat măsurile care se dispuneau".

"Ceea ce se induce în mediul public că era un centru de comandă (...) este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o anumită limită a normalităţii."

Întrebat unde era acea clădire, viceprimarul a răspuns că "se afla în zona guvernului o clădire în care paza era asigurată de cei de la SPP, am dedus că acea clădire era a SGG-ului".

Conform viceprimarului, prefectul Capitalei a fost în aceeaşi clădire, de la ora 16 până la 4 am.

Întrebat ce crede despre acţiunea în forţă a Jandarmeriei, viceprimarul Bădulescu a răspuns: "Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere am avut de a face cu o dezordine publică provocată, de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor - pentru că aţi observat că Piaţa la un moment dat a rămas liberă - ... au scăpat din ... mână pentru că violenţa era...aproape de neimaginat".

Reamintim că demonstraţia de vineri, 10 august, a fost dispersată după orele 11 de Jandarmerie, care a gonit demonstranţii paşnici din Piaţa Victoriei până pe străzile adiacente, la distanţe aflate uneori la 1km de locul în care avusese loc protestul. În timpul acţiunii de dispersare s-au semnalat numeroase incidente violente în care jandarmii au bătut cu bastoanele civili aflaţi cu mâinile ridicate, stând pe jos sau care asistau pur şi simplu la evenimente, fără să-i aresteze pentru vreun delict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne