Violenţele de la protestul Diasporei: Colonel MAI arată cât de ilegal funcţionează Jandarmeria
alte articole
Imaginile cu intervenţia brutală a Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 august au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Intervenţia în forţă ar fi fost aprobată de prefect iar Carmen Dan, ministrul de Interne, susţine că intervenţia a fost justificată. Justificată de provocările huliganilor.
Dincolo de declaraţiile date de Carmen Dan, în realitate Jandarmeria este într-o poziţie foarte dificilă acum, susţine, pe e altă parte colonelul de aviaţie în rezervă Dumitru Renţea.
Scos pe tuşă de MAI după ce s-a dovedit a fi o voce incomodă pentru sistem, Dumitru Renţea a ieşit la protestul din Piaţa Victoriei luni seară, unde a avut amabilitatea să ne puncteze câteva lucruri despre modul ilegal în care funcţionează, de fapt, Jandarmeria Română.
"Jandarmeria este într-o poziţie foarte dificilă.
Jandarmeria Română este instituţie a Statului din 13 martie 2005. Ori ea ca instituţie a Statului, dacă ne uităm la Inspectoratul General al Jandarmeriei, cel care conduce această instituţie, nu are organ de conducere, are un consiliu militar, dar este un organ consultativ. Ori o persoană juridică nu există dacă nu are un organ intern de conducere care să exprime voinţa.
Şeful Jandarmeriei, prin fişa postului, este subordonat dnei ministru. Ori nu există ca o instituţie a Statului care este subordonată Legii, e putere de execuţie pură, să fie subordonată puterii legislative.
Dna Ministru nu răspunde pentru actele şi faptele sale în faţa legii, ea răspunde doar politic, nu poate să conducă. Jandarmeria nu se subordonează decât legii. Dacă cineva vrea să dea alt ordin decât legea, Jandarmeriei, trebuie să convoace Parlamentul să facă o lege.
Prefectul nu mai are competenţa să ordone intervenţia în forţă a Jandarmeriei încă de pe 15 martie 2004, când s-a aprobat legea 31 / 2004" (iar după această dată are doar competenţa să aprobe intervenţia în forţă, la solicitarea comandantului forţelor de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică la locul adunării, n.r.), a explicat pentru Epoch Times Dumitru Renţea.
"Prefectul nu are dreptul să ordone intervenţia în forţă a Jandarmeriei. A apărut legea 31/2004 şi a modificat articolul din legea 60/91 în care era scris că prefectul şi dau ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, iar după aceea în 13 decembrie 2005 s-a schimbat legea Jandarmeriei, din ce era până atunci s-a transformat în instituţie a statului şi automat, venind ca instituţie a statului doar prin lege mai primeşte ordine şi execută doar ceea ce se spune în lege", a mai precizat ulterior Dumitru Renţea.
E pe principiul separaţiei puterilor în stat. Puterea executivă nu poate fi subordonată puterii legislative, nici invers, nici puterii judecătoreşti şi atunci de asta cine e executiv aplică legea, nu aplică ce îi spune un ministru.
Reamintim că Dumitru Renţea, ofiţer specialist principal la Unitatea Specială de Aviaţie Bucureşti, din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, a fost chemat în faţa consiliului de judecată - echivalentul comisiilor de cercetare disciplinară "de la civili", după ce, în data de 26 noiembrie 2017, aidoma altor mii de români, a ieşit în Piaţa Victoriei la un protest de amploare declanşat de intenţia coaliţiei PSD-ALDE de a adopta legile Justiţiei. Ieşirea la protest şi faptul că a dat un scurt interviu publicaţiei noastre, în cadrul căruia a afirmat că "funcţionarii publici sunt la cheremul politicienilor (...) şi acum se încearcă şi confiscarea Justiţiei şi Justiţia să fie desfiinţată", i-au adus lui Renţea trecerea în rezervă. Acum, colonelul se judecă cu MAI.