Europarlamentar PSD: Iohannis a asmuţit valul protestatar. Mass-media a publicat fake news. PSD are dreptatea

Exponent al partidului ce a dat un premier care face gafă după gafă şi încurcă capitalele ţărilor unde merge, europarlamentarul Andi Cristea îi atenţionează pe cei ce răspândesc "fake news" despre protestul din 10 august că se joacă cu imaginea şi credibilitatea acestei ţări.
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.08.2018

Europarlamentarul PSD Andi Cristea, printr-o lungă postare pe Facebook, vine cu propria sa versiune despre cele întâmplate în Piaţa Victoriei, susţinând că realitatea a fost distorsionată şi că asistăm la un val de manipulări care afectează imaginea României. Vinovaţi? Ca de obicei, în retorica PSD sunt, evident, Iohannis - care prin condamnarea violenţelor jandarmilor a "asmuţit şi mai mult valul protestatar" şi s-a antepronunţat asupra faptelor - şi, bineînţeles, parte din mass-media, care a "declanşat un atac isteric la adresa Jandarmeriei şi a altor instituţii ale statului".

"Orice discuţie despre evenimentele din 10 august trebuie să înceapă cu un recurs la fapte. Faptele, şi nu retorica propagandistă, sunt cele care contează cu adevărat. Să vedem, deci, care au fost faptele:

- Pe 10 august a fost anunţat un protest al românilor din diaspora. Deşi a fost anunţat că un protest al Diasporei, nimeni – atenţie, nimeni – nu şi-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru ca el urma să se termine în violenţe.

- Despre această evoluţie a lucrurilor au vorbit mai mulţi susţinători ai preşedintelui Iohannis, ai Opoziţiei politice, dar şi reprezentanţi ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenţionări prin care participanţii la miting erau sfătuiţi să nu vină cu copii în Piaţă, dar şi de chemări la violenţe, respectiv la răsturnarea puterii politice.

- În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenţă din partea unor grupuri răzleţe de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masa de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor.

- Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav.

- Chiar în toiul acţiunilor jandarmilor, preşedintele Iohannis a catalogat acţiunile jandarmilor ca fiind brutale. Atenţie, preşedintele nu avea la acea oră informaţiile operative complete ca să se pronunţe atât de categoric pe acţiunile jandarmilor. Şi cu toate astea a făcut-o. De ce? Pentru a asmuţi şi mai mult valul protestatar. Omul ar face orice pentru un procent în plus în sondaje, inclusiv să răstoarne ordinea de drept, deşi clamează că e fanul statului de drept.

- A doua zi, o serie de canale media au declaşnat un atac isteric la adresa Jandarmeriei şi a altor instituţii ale statului. Din nou, de dragul de a călări emoţia şi fără a face comparaţii cu situaţii similare din ţări UE-NATO. Surpriza, începând cu 11 august, Klaus Iohannis, dar şi alţi lideri politici de din Opoziţie (Orban, Cioloş, Barna) au acuzat acţiunile Jandarmeriei. Mai mult, preşedintele a cerut Procuraturii Generale - nici mai mult, nici mai puţin - o anchetă pentru condamnarea abuzurilor jandarmilor! Vă imaginaţi în ce ţară normală un preşedinte s-ar fi antepronunţat în legătură cu culpa unei instituţii înainte de finalizarea anchetei propriu-zise. Din nou, orice pentru un procent în sondaje.

- Tot începând cu 11 august, a fost declanşată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presă internaţională. S-au folosit diverse declaraţii ale unor reprezentanţi ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autorităţile din România. În realitate, aceste poziţii nu au fost unele oficiale", expune europarlamentarul propria sa versiune a faptelor.

În finalul postării, Cristea îi "roagă" pe "iubitorii de manipulare" să nu uite că nu ne putem juca cu imaginea şi credibilitatea ţării şi susţine că PSD are dreptatea, inclusiv în plan social.

"Acest recurs la faptele întâmplate în 10 august este foarte important, deoarece de atunci şi până astăzi asistăm la încercarea de a distorsiona realitatea şi de a manipula opinia publică. Desigur, fiecare tabără va crede prioritar ce spun ai săi, dar să nu abandonăm bunul simţ şi logica, să nu sacrificăm adevărul, datorăm aceasta anului Centenar şi viitoarei Preşedinţii Româneşti a UE, dar mai ales, datorăm asta, tuturor românilor. Rog iubitorii de manipulare să nu uite că nu ne putem juca în ani cheie cu imaginea şi credibilitatea ţării, cu toţii avem de suferit. PSD nu e un partid perfect, nu există partide perfecte, dar are dreptatea, inclusiv în plan social, prin creşteri legitime de salarii şi pensii, mereu pe agendă. Iar coeziunea socială depinde de noi toţi", scrie Cristea.

Reamintim în context că pentru cei prezenţi în Piaţă lucrurile au arătat diferit faţă de cum le prezintă Cristea. Mai exact, încă de după-amiază jandarmii au dat frecvent cu gaze lacrimogene în cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, lucru documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe cetăţeni iar înspre 11 noaptea, forţele de ordine au hotărât să evacueze Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Mai amintim că atât social-democraţii elveţieni cât şi cei danezi au condamnat dur acţiunile formaţiunii conduse de Dragnea. Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor