Vicepreşedintele PUN: La peste jumătate de secol de la dispariţia lui Stalin, Moldova este condusă după principii staliniste

Invalidarea alegerilor locale de la Chişinău îl duce pe vicepreşedintele PUN cu gândul la ideea că la parlamentarele din toamnă, Moldova ar putea ajunge în situaţia în care rezultatele validate să fie total diferite de rezultatele adevărate.
Maria Maevschi
16.07.2018

alte articole

Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)
Maria Maevschi
16.07.2018

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă din Republica Moldova, care se vor desfăşura după sistemul mix votat de PD şi PSRM, vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Dorin Duşceac, unul din liderii diasporei moldoveneşti de la Paris, cercetător la Comisariatul pentru energie atomică din Franţa, consideră că există o serie întreagă de indici care demonstrează că după alegeri va fi formată o alianţă între democraţi şi socialişti.

„Evoluţiile din ultimele luni, dar chiar şi din ultimii doi ani indică în mod clar că ne orientăm înspre un sistem de tip bipartit, adică acolo unde există un partid foarte mare de dreapta şi un partid foarte mare de stânga. Din câte am ştiut până acum, Partidul Democrat nu este un partid de dreapta, este şi membru al Naţionalei Socialiste, se autodefineşte prin statutul şi programul său ca şi un partid de centru-stânga. Deci a construi un sistem bipartit cu două partide de stânga este nu doar complicat, mi se pare chiar o inepţie”, a declarat Dorin Duşceac în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult decât atât, cercetătorul a menţionat că în prezent Moldova se orientează spre un sistem care din ce în ce mai mult seamănă cu aşa-numita democraţie hibridă, atunci când cuvintele mari, valorile europene, valorile occidentale clasice ale democraţiei, ale liberalismului sunt evocate în permanenţă de către factorii de decizie care se află în vârful piramidei puterii, însă în realitate este cu totul altceva.

Dacă se urmăreşte cu atenţie presa din Federaţia Rusă de astăzi, se observă că regimul lui Vladimir Putin continuă să afirme faptul că Rusia este o democraţie, una de tip liberal, capitalistă etc., realitatea însă este foarte diferită, consideră Duşceac.

„Din păcate, riscăm să ajungem şi noi într-un timp mult mai scurt decât Federaţia Rusă, fiindcă statul este mult mai mic, deci este vorba de o inerţie mult mai mică, deci într-un timp mult mai scurt riscăm şi noi să ajungem într-o situaţie în care cuvintele pronunţate la un nivel foarte înalt nu mai au niciun sens, nu mai reprezintă realitatea obiectivă şi sunt utilizate doar pentru ca să fie afirmată în mod oficial, în mod oficios apartenenţa la o anumită civilizaţie, dar realitatea este cu totul alta”, a adăugat vicepreşedintele PUN.

În contextul invalidării alegerilor locale din Chişinău, făcând referire la „o frază celebră, atribuită lui Stalin”, cercetătorul a specificat că problema alegerilor parlamentare din Moldova nu va fi cine va câştiga, dar cine le va valida, adăugând că în 2018, la peste jumătate de secol de la dispariţia celui mai sângeros tiran de pe faţa pământului din toată istoria omenirii „am ajuns să ne conducem de principii care sunt apropiate de cele ale stalinismului”.

”Cetăţenii vor vota, îşi vor exprima votul, dar decizia finală va aparţine instanţelor de judecată şi în condiţiile unei justiţii care este foarte departe de a satisface criteriile de independenţă şi de profesionalism, mi-e frică să nu ajungem în situaţia în care rezultatele validate să fie total diferite faţă de rezultatele adevărate, adică expresia voinţei poporului să fie totalmente neglijată”, a conchis Dorin Duşceac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor