Avocaţii lui Platon ameninţaţi şi şantajaţi. Ion Creţu condamnat la 6 ani de închisoare
alte articole
Ion Creţu, unul dintre avocaţii controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost condamnat la 6 ani de închisoare fiind învinuit de acte de corupţie. Potrivit opiniei lui Creţu însă, dosarul penal ar fi fost deschis anume pentru că a fost de acord să fie apărătorul lui Platon, precum şi pentru că a făcut mai multe dezvăluiri privind furtul miliardului.
”Din septembrie 2016 de când am devenit avocatul lui Platon Veaceslav eram preîntâmpinat mai bine să las acest dosar. În 2017 am realizat primul film ”Adevărul despre furtul miliardului” despre faptul că Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului, şi imediat au urmat ameninţări”, a declarat Ion Creţu în cadrul emisiunii ”Politica Nataliei Morari” de la TV 8.
Cu toate că a fost reţinut cu cea mai mare mită în istoria avocaturii din Republica Moldova - 15.700 euro, Creţu a menţionat că a prezentat în instanţă contractul de asistenţă juridică, întrucât un avocat are dreptul de a încasa bani, de care însă nu s-a ţinut cont.
În contextul ilegalităţilor cu care s-a desfăşurat procesul său de judecată, Ion Creţu a ţinut să amintească despre faptul că în procesul verbal al şedinţei de judecată, Platon a vorbit despre ”Vladimir Plahotniuc”, dar s-a scris ”Vladimir Filat”. ”Se cunoaşte că eu am fost cel care a depistat acest lucru. Am scris obiecţiile, însă judecătorii nu au vrut să corecteze şi să introducă numele lui Vladimir Plahotniuc”, a specificat apărătorul. Mai mult decât atât, grefierul a scăpat de sancţiune pentru că a expirat termenul de prescripţie.
Totodată, avocatul a ţinut să menţioneze că ulterior a depistat cum a fost falsificată transmiterea dosarului Platon pentru a ajunge la judecătorii Boico şi Budeci după care a şi fost solicitat arestul său. ”Acest dosar a re-repartizat de 16 ori pentru a ajunge la judecătorii necesari”, a afirmat Valeriu Pleşca, un alt judecător al lui Veaceslav Platon.
”Procesul meu a fost la fel ca cel al lui Veaceslav Platon. Nu s-a admis nicio cerere, nicio probă din partea mea, fiind ascultat doar procurorul. Judecătorii decideau, iar înainte de a decide se uitau la procuror”, a adăugat Creţu.
Şi Eduard Rudenco, cel de-al treilea avocat al lui Veaceslav Platon a punctat că exact după ce a preluat această cauză penală şi în privinţa sa au fost pornite trei dosare penale, subliniind că deşi prestează meseria de avocat de mult timp, problemele sale au început să apară după ce am preluat acest dosar.
”Am primit un mesaj clar înainte să-mi fi fost pornite dosarele penale, în caz că mai rămân pe această cauză penală dosarele penale pe numele meu vor ajunge în judecată, iar dacă renunţ există o mare şansă ca aceste dosare penale să nu ajungă în judecată. Peste o săptămână toate dosarele au fost expediate în judecată fără a fi audiat şi fără a mi se oferi dreptul de a face cunoştinţă cu materialele din dosarele penale, fiind expediate cu grave încălcări de procedură penală”, a mărturisit Rudenco.
În context, Rudenco a menţionat că pe lângă camerele găsite în dormitor şi tentativele de şantaj au urmat propuneri de colaborare, propunându-i-se să transmită toată informaţia deţinută pe dosarul lui Veaceslav Platon.
Valeriu Pleşca, a explicat că să fii avocatul lui Veaceslav Platon este un rol/risc asumat, întrucât odată ce îţi asumi angajamentul de a apăra o astfel persoană într-un atare sistem judiciar, trebuie să fii conştient de riscurile şi consecinţele care urmează.
”Evident că fiecare din avocaţii lui Veaceslav Platon au primit avertizări. Orice persoană poate fi învinuită de orice infracţiune excepţional de gravă, chiar ieşite din comun, dar oricare din noi într-o societatea democratică are dreptul la un proces echitabil. Noi nu vom afla niciodată cine a furat, care faptă şi cui i se incriminează în rezultatul unor astfel de procese din beciul Penitenciarului nr. 13 atunci când regulile elementare nu se respectă”, a susţinut Pleşca.
Încălcările în dosarul Platon au început din momentul extrădării acestuia pe teritoriul R. Moldova la 29 august 2016, fiind unicul deţinut care de la momentul privării sale de libertate nu a avut nicio întrevedere cu nicio rudă apropiată. Mai mult decât atât, la început a fost o perioadă când chiar şi avocaţii săi nu aveau acces la el în penitenciar, nemaivorbind de rude, ”a fost o perioadă când ajungeam la Veaceslav Platon prin violenţă şi lupte la propriu”, a menţionat Rudenco.
”Noi şi acum mergem la Platon în baza unui grafic, cu toate că întâlnirile dintre persoana deţinută şi avocaţi sunt libere şi nelimitate şi nu are nimeni dreptul să limiteze întâlnirile dintre avocat şi clientul său. Noi mergem conform graficului, 55 min într-un birou separat cu pază şi mascaţi în jur, un birou separat pentru Veaceslav Platon”, a explicat Valeriu Pleşca.