Băsescu critică liderii maghiari care vin aici şi ne spun cum să ne organizăm administrativ

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis joi seară, de la Palatul Cotroceni, politicienilor maghiari care vor veni la noi în ţară că vor fi expulzaţi dacă nu respectă legile şi Constituţia României.

„Am avut o discuţie extrem de consistentă cu premierul, ministrul de Interne, structurile de securitate şi MAE. În ce ne priveşte, obiectivul e ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru declaraţii care contravin Constituţiei, statului de drept şi comportamentului unui oaspete”, a precizat Traian Băsescu.

Deşi a făcut personal mai mult campanii electorale în Italia, Franţa, în rândul cetăţenilor români cu drept de vot, şi în SUA, şeful statului a explicat că niciodată nu şi-a permis, de exemplu, în Spania să spună ce să facă cei din Catalonia sau să emită diverse indicaţii separatiste.

„Întotdeauna mesajul a fost de respect pentru legea din acel stat. E mesajul pe care îl transmit şi politicienilor maghiari, care în perioada următoare s-au anunţat în număr mare. Statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei. Oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile şi Constituţia. Măsurile vor fi anunţate mâine de ministrul de Interne sau de Guvern”, a adăugat acesta.

Întrebat cum comentează afirmaţia liderului Jobbik, Vona Gabor potrivit căreia preşedintele ar fi dezinformat sau ar fi vorba despre un joc politic antimaghiar, preşedintele a replicat că joc politic antimaghiar fac liderii maghiari „care vin aici şi ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români”.

„Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria cât au minoritarii maghiari în România. Eu sunt unul dintre cei care nu pot fi suspectaţi de lipsă de respect pentru maghiari, am cerut mereu accelerarea dezvoltării infrastructurii, să creeze mediul în care minorităţile să se simtă bine. Lecţii de la politicieni maghiari nu primim în ce priveşte modul în care tratăm minorităţile, ar putea să ia ei exemplu de la noi”, a subliniat Traian Băsescu.

În ce priveşte declaraţia liderului Jobbik, preşedintele i-a transmis acestuia că statul român îi cunoaşte foarte bine activitatea şi „nu ne luăm după presă”.

„Ştim şi discursul de la Târgu Mureş, şi declaraţiile prin care cerea să lăsăm de-o parte relaţiile romano-maghiare şi să forţăm autonomia ţinutului secuiesc. Ştim foarte bine şi discursurile antisemite ale domnului. Să fie convins că ştim foarte bine activitatea lui politică. Aici nu greşim”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă liderul extremist va fi declarat indeziderabil, preşedintele a precizat că trebuie să ne îmbunătăţim legislaţia pentru a face faţă mai bine acestor provocări.

„Probabil că noi am fost puţin relaxaţi plecând de la premisa că în România partidele extremiste nu au prins, arată că electoratul are un nivel de inteligenţă mult mai mare decât în ţări cu pretenţii mari. Dacă activitatea unor lideri care nu respectă Constituţia când sunt aici, nu respectă legile şi sensibilităţile noastre, am discutat că ar trebui să avem în vedere o legislaţie care să vizeze abordările extremiste ale unor organizaţii. S-a discutat să gândim o legislaţie în acest sens. E o procedură mai delicată, se poate adresa celor care se află în ţară, sunt alte proceduri pe care probabil le veţi afla mâine”, a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne