Vicepremierul Dîncu s-a întâlnit din nou cu reprezentanţii Operei Naţionale

În timp ce Vlad Alexandrescu a fost revocat de la Ministerul Culturii, vicepremierul Dîncu îşi continuă întâlnirile cu reprezentanţii ONB în vederea soluţionării tensiunilor ce au marcat în ultima vreme instituţia.
Dîncu Vasile (Epoch Times România)
Ana Ion
04.05.2016

Vicepremierul Vasile Dîncu a avut marţi seara o nouă întâlnire cu angajaţii Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), discuţiile vizând numirea în "regim de urgenţă a unui management interimar corect şi competent", "separarea instituţională a ONB de Teatrul de Operetă" şi axarea instituţiilor pe o politică repertorială.

"În seara zilei de 3 mai 2016 a avut loc o întâlnire între vicepremierul Vasile Dîncu şi reprezentanţi ai colectivelor Operei Naţionale din Bucureşti. În urma discuţiilor au rezultat următoarele priorităţi: 1. Numirea în regim de urgenţă a unui management interimar corect şi competent. 2. Separarea instituţională, prin Hotărâre de Guvern, a Operei Naţionale din Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. 3. Activitatea celor două instituţii rezultate va fi axată pe o politică repertorială. 4. Terminarea în regim de urgenţă a lucrărilor de infrastructură efectuate la clădirea Operei Naţionale din Bucureşti şi finalizarea construcţiei Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.", se precizează într-un comunicat de presă remis de reprezentanţii ONB pentru Mediafax.

"Părţile implicate şi-au exprimat speranţa de a ajunge la o situaţie de normalitate instituţională propice unei vieţi artistice puse în primul rând în beneficiul publicului nostru.", mai scriu reprezentanţii ONB în comunicatul de presă.

Întâlnirile lui Dîncu cu reprezentanţii ONB au loc pe fundalul tumultuoasei revocări din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Motivul oficial al revocării acestuia este eşecul soluţionării conflictului de la ONB, ai cărei angajaţi s-au scindat în două tabere - suporteri ai coregrafului danez Johan Kobborg şi susţinători ai fostei conduceri a Operei. Ministrul susţine însă că înlăturarea sa de la şefia ministerului are legătură cu faptul că a deranjat grupuri de interese.

Anterior plecării de la Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat de 4 ori conducerea ONB.

Reamintim că, în ultima perioadă, ONB a fost în centrul unui scandal stârnit de declaraţiile coregrafului Johan Kobborg, care a anunţat că va părăsi Opera Naţională căci viaţa lui ''e mai bună fără oameni corupţi''. În timp ce o parte dintre balerini, în frunte cu Alina Cojocaru s-au solidarizat cu danezul şi au ieşit în faţa Operei pentru a protesta, alţi zeci de angajaţi ai ONB au susţinut că românii sunt discriminaţi în ONB şi că, în timp ce Kobborg încasează 7300 de euro pe lună, ei muncesc în condiţii greu de imaginat. De altfel, angajaţii ONB au înmânat presei o copie după o plângere penală pe numele lui Kobborg şi a lui Dincă Ioan Răzvan, fost manager General. Plângerea penală vizează acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.

Mai mult, protestul angajaţilor a scos la iveală că în Operă, pentru a cărei renovare s-au cheltuit 8 milioane de euro, angajaţii muncesc în condiţii improprii: unele săli de repetiţie sunt prea mici, altele cu acustică proastă, fără vestiare şi neîncălzite iarna, pe holuri sunt găuri în tavan, potrivit angajaţilor toaletele refulează şi duşurile băltesc. Mai mult informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Ministrul Culturii s-a implicat personal în soluţionarea crizei, schimbând de trei ori conducerea ONB, anunţând controale, mergând la Operă pentru a discuta cu angajaţii. Tensiunile au continuat însă, mergând până la anularea unor spectacole.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor