Veşti sumbre pentru parlamentari. USR vrea să-i oblige să muncească 8 ore pe zi şi să le ia pensiile speciale

Munceau cam 3 zile pe săptămână şi se plângeau că sunt prost plătiţi. Atât de prost plătiţi că doar "incompetenţii şi hoţii" ar veni în Parlament, ca să-l cităm pe Remus Borza. Acum USR vrea să-i oblige pe aleşii neamului să muncească aproape cât un om "de rând."
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce s-au plâns că trebuie să muncească pe sume mizere care nu le ajung nici să cumpere un pantof, aleşii ţării s-ar putea trezi obligaţi să muncească aproape cât oamenii obişnuiţi. Mai mult, ar putea fi lăsaţi şi fără pensiile speciale. Cel puţin aşa planifică USR, care a anunţat că va depune un proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi introducerea unui program de lucru de opt ore pe zi, zilnic.

Potrivit USR, aceste modificări s-ar impune în condiţiile în care, prin legea salarizării unitare, ar creşte şi veniturile senatorilor şi deputaţilor, informează digi24.ro.

"Pentru că creşterile salariale vizează inclusiv veniturile parlamentarilor şi pentru că, dacă mai era nevoie, se precizează încă o dată faptul că se consideră vechime în muncă perioada petrecută într-o funcţie publică, vom cere şi vom iniţia un proiect de lege prin care se abrogă pensiile speciale ale parlamentarilor. Dacă e vechime în muncă, nu se justifică realmente o pensie specială, alta decât cea bazată pe principiul contributivităţii", a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Seidler a mai precizat că s-ar impune şi introducerea unui program de lucru pentru parlamentari. "Vom cere, dacă tot primim bani mai mulţi, măcar să lucrăm de valoarea banilor respectivi. (...) Aici se lucrează luni, marţi, eventual miercuri. În rest, activitatea în comisii de miercuri şi joi e mai degrabă inexistentă, iar vineri avem program în teritoriu. Vom cere încă o dată (...) să lucrăm măcar opt ore pe zi, cum lucrează toţi ceilalţi angajaţi şi din sectorul public şi din sectorul privat”, a spus deputatul Seidler.

De asemenea, Seidler le-a transmis colegilor care se plâng de veniturile pe care le obţin că ar fi putut să nu candideze, deoarece informaţia cu privire la banii pe care-i primesc parlamentarii era publică.