Veste bună. "Cuminţenia Pământului" se întoarce acasă

Faimoasa sculptură a lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia pământului" - se întoarce în România.
Vlad Alexandrescu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.03.2016

Procesul de achiziţie a sculpturii "Cuminţenia pământului" demarat de Guvern a dat roade. Faimoasa lucrare a lui Constantin Brâncuşi se va întoarce acasă, a anunţat miercuri seară, pe contul său de Facebook, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

"Proprietarii "Cuminţeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro.

Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare", scrie Vlad Alexandrescu.

La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că negocierea preţului lucrării "a fost făcută de profesionişti, oameni care cunosc foarte bine piaţa de artă a lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, experţi recunoscuţi la nivel internaţional". În opinia premierului, sunt şanse foarte mari ca România să reintre în posesia "Cuminţeniei Pământului".

"Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuşi (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e 'acum sau niciodată'. Dacă statul nu-şi exercită acum dreptul de preempţiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna şi atunci am fi şi mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putinţă să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar şi cele patrimoniale", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook.

Pe 18 februarie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, anunţa că s-a luat decizia ca procesul de achiziţie a sculpturii "Cuminţenia pământului" să fie reluat. "Va fi un obiectiv important al Guvernului să aducă procesul la bun sfârşit", declara atunci oficialul.

Reluarea procesului a presupus numirea unei noi comisii care să se ocupe de achiziţie şi care să facă noi evaluări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor