Veniturile din furnizarea de servicii de acces la internet s-au mărit cu 4% în 2011, la 2 mld. lei

(Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
17.05.2012

Veniturile obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins 2 miliarde de lei în 2011, în creştere cu 4% faţă de 2010, valoare ce reprezintă aproximativ 13% din totalul pieţei telecom, se arată într-un raport prezentat joi de ANCOM.

Conform datelor furnizate de cei şase furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, în creştere cu 20% semestrial şi 39% anual.

Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,12 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă prin intermediul modemurilor(cardurilor)USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

Conform raportului de date statistice pentru piaţa serviciilor de acces la internet publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul total de terminale(cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+) sau EV-DO a crescut cu 15% în ultima jumătate a anului 2011, ajungând la 5,9 milioane. Traficul mediu lunar realizat de un utilizator de internet mobil a ajuns la 220 MB, existând o diferenţă notabilă între media lunară a traficului realizat prin intermediul modemurilor)cardurilor(USB (1.150 MB) şi cea a traficului realizat prin intermediul telefoanelor mobile (30 MB).

Raportul mai arată că numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,26 milioane, înregistrându-se o creştere de 4% faţă de mijlocul anului 2011 şi de 9% faţă de sfârşitul anului 2010. Cele mai importante creşteri în cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizează cablu UTP)FTP (+6% semestrial şi +14% anual), numărul acestora ajungând la 1,8 milioane şi conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+4% semestrial şi +11% anual), care au ajuns la 1 milion.

În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de -4% semestrial şi -9% anual, până la 0,4 milioane.

Din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, 2,9 milioane de conexiuni (89%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct situat în apropierea locaţiei utilizatorului final, în continuare conexiunea fiind realizată prin intermediul altor tehnologii (de ex: cablu coaxial, radio, cablu UTP(FTP, xDSL), acest lucru permiţând furnizarea unor viteze ridicate.

Ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 de locuitori şi la 100 de gospodării au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, până la 17,1%, respectiv 41,6%.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice (+4% semestrial şi +9% anual), în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice (+3% semestrial şi +2% anual).

În cea de-a doua jumătate a anului 2011 s-a constatat o creştere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural (+14%) până la 0,68 milioane de conexiuni, în timp ce în mediul urban numărul conexiunilor a crescut cu 2%, până la 2,58 milioane de conexiuni.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, se remarcă creşterea numărului de conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe. Conform ultimului raport privind situaţia serviciilor broadband publicat de Comisia Europeană, din punctul de vedere al ponderii conexiunilor de foarte mare viteză, România ocupa la 1 iulie 2011 primul loc între Statele Membre, fiind de aşteptat ca şi la sfârşitul anului 2011 să rămână pe unul din primele locuri din acest punct de vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor