Maduro cere 'garanţii' că va fi 'respectat' de SUA

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Venezuela a solicitat Naţiunilor Unite 'garanţii' pentru că preşedintele Nicolas Maduro să fie 'respectat' de SUA în momentul în care va veni la Adunarea Generală a ONU, după o polemică referitoare la cererea de survol a teritoriului american pentru liderul de la Caracas, relatează AFP.

"Ambasadorul nostru la Naţiunile Unite, Samuel Moncada, i-a trimis un mesaj secretarului general (al ONU, Ban Ki-moon) în care îi cere garanţii pentru preşedintele Maduro şi delegaţia acestuia", a anunţat luni la postul naţional de televiziune Elias Jaua , ministrul venezuelean de externe.

"Preşedintele şi noi, delegaţia sa, avem nevoie de garanţii în legătură cu faptul că vom fi respectaţi de guvernul Statelor Unite", a mai menţionat Jaua, aflat la Beijing, unde îl însoţeşte pe Nicolas Maduro într-o vizită oficială.

Venezuela a mai acuzat Statele Unite joi că nu au acordat permisiunea ca Maduro să survoleze teritoriul pe ruta călătoriei spre Beijing, decizie etichetată de Caracas drept o 'insultă' şi o 'gravă greşeală'.

SUA a dezminţit, însă, aceste acuzaţii vineri, asigurând că au acordat permisiunea de survol şi au negat că ar fi refuzat acordarea vizelor pentru o delegaţie a Caracasului la ONU. Acesta a fost un alt motiv de nemulţumire din partea conducerii venezuelene faţă de americani.

“Statele Unite au permis autorităţilor venezuelene să intre în spaţiul aerian american”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Marie Harf. Ea a explicat că solicitarea nu a fost formulată clar, mai ales, cu trei zile înainte, pentru autorizaţiile diplomatice.

Luni, Jaua a anunţat că vizita lui Maduro la New York se află în 'studiu', aşteptând garanţiile pe care le-a solicitat.

Cele două ţări - Statele Unite şi Venezuela - şi-au retras ambasadorii în 2010 şi în momentul de faţă relaţiile diplomatice dintre ele sunt foarte tensionate.

Fostul preşedinte Hugo Chavez, în perioada 1999-2013, precum şi noul şef al statului Nicolas Maduro acuză frecvent tentativele de destabilizare a ţării de către opoziţia din Venezuela, care ar beneficia de sprijinul Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe