O altă moştenire a lui Chavez: goana după dolari americani

Criza acută care bântuie economia venezueleană în ultimii ani s-a adâncit după moartea liderului marxist Hugo Chavez.
Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro verifică portofelul în timpul unei vizite a Preşedintelui bolivian Evo Morales (nu în foto) la palatul prezidenţial Miraflores de la Caracas la 27 septembrie 2013. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.09.2013

Criza acută care bântuie economia venezueleană în ultimii ani s-a adâncit după moartea liderului marxist Hugo Chavez.

Noul fenomen de masă care a apărut în Velezuela recent este "turismul valutar". Oamenii pleacă în străinătate pentru a obţine „bancnote verzi”, pe care le revând odată întorşi acasă pe piaţa neagră, la preţuri exorbitante.

Goana după dolari a început după ce Chavez a limitat piaţa valutară, în ciuda avertizărilor că măsura sa va produce speculă.

Săptămâna trecută, directorul aeroportului internaţional din Maiquetía din Caracas, Luis Graterol, a declarat încântat că în comparaţie cu anul trecut numărul de călători în terminalele sale a crescut cu 7%, neimaginându-şi că în spatele acestui număr se ascunde un adevăr mai amar.

Creşterea numărului de turişti nu are, de fapt, nicio legătură cu turismul. Numărul venezuelenilor care călătoresc a crescut. Aceştia seamănă în toate privinţele cu turiştii bogaţi din orice ţară din America de Sud. Îmbrăcaţi frumos, cu aparat de fotografiat în jurul gâtului şi multă fericire vopsită pe faţă - pentru că în cazul în care sunt prinşi, pot face puşcărie.

Dar situaţia este cu totul alta. Dacă numărul călătoriilor în străinătate a crescut - mai ales luându-se în considerare criza economică în care s-a scufudat Venezuela - motivul nu are nimic de a face cu faptul că astăzi sunt mai bogaţi, şi, prin urmare, petrec mai mult timp în afara ţării pentru îmbogăţirea culturală. Sunt la vânătoare de dolari.

Printre cele mai căutate destinaţii ale poporului venezuelean se află Miami, dar, de asemenea, Columbia, Panama şi insulele din apropiere, Aruba şi Curacao. Trucul este simplu.

Având în vedere că pe cardul de credit guvernul a impus o limită şi pentru utilizarea sa în străinătate se cere o autorizaţie prealabilă, se cumpără un anumit număr de bilete de avion care apoi sunt prezentate guvernului şi astfel primesc consimţământul acestuia. Dar apoi pleacă în străinătate doar o persoană, având însă asupra sa toate cardurile de credit ale celorlalţi.

Odată ajunşi în străinătate, cu un sistem de facturi false "turistul" poate simula achiziţii, aducând acasă dolari pentru toată lumea, în schimbul unui comision pentru dolarii retraşi de la ATM-urile din Miami, Bogota sau Aruba la cursul de schimb oficial impus de guvernul local. Dolari, care sunt vânduţi pe piaţa neagră venezueleană la cifre exorbitante.

Din 2003 controlul guvernamental asupra valutei a devenit sufocant şi specula este pedepsită cu închisoarea.

Pe piaţa oficială, un dolar este în valoare de 6,3 bolivari. Dar statul nu oferă suficientă valută la vânzare, astfel că pe piaţa neagră un dolar poate ajunge şi la 42 de bolivari.

Ca pe vremea lui Ceauşescu, controlul arbitrar asupra economiei nu produce decât efecte negative, care, în final, sporesc criminalitatea şi sărăcesc şi mai mult populaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor