Vasile Blaga, despre votul în diaspora: Suntem adepţi votului alternativ. La fel şi PSD
alte articole
La finalul consultărilor de luni dintre PNL şi Klaus Iohannis, co-preşedintele PNL Vasile Blaga, şeful delegaţiei care a mers la Cotroceni, a declarat că formaţiunea sa şi-a îndeplinit promisiunile asumate la consultările precedente şi a făcut o serie de precizări referitoare la pachetul de legi privind codul electoral.
Vasile Blaga susţine că, în această săptămână, Senatul poate adopta trei legi din acest pachet - legea finanţării partidelor şi campaniilor, a alegerilor locale şi a partidelor politice.
"În această săptămână Senatul poate aproba legea finanţării partidelor şi campaniilor. I-am transmis preşedintelui punctul nostru de vedere, nu avem observaţii şi ea poate ajunge în plen şi miercuri.
A doua lege care poate fi votată de Senat săptămâna aceasta este cea a alegerilor locale. I-am transmis că am menţinut amendamentele noastre referitoare la alegerea primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene, adică în două tururi. Dacă va trece varianta primar - in primul tur, o vom accepta", a declarat Vasile Blaga, adăugând că, în ceea ce priveşte alegerea şefilor de Consilii Judeţene, liberalii sunt dispuşi să meargă pe varianta alegerii acestora în mod indirect, de către consileiri, potrivit b1.ro.
Cât despre a treia lege, cea a partidelor politice, şeful PNL a explicat că liberalii nu au nicio obiecţie, legea având cale liberă spre adoptare. Referitor la chestiunea votului în disapora, Vasile Blaga a afirmat că liberalii, la fel ca şi social-democraţii, sunt adepţi votului alternativ.
"În ceea ce priveşte legea privind votul in diaspora, cred că săptămâna viitore poate fi adoptată. Suntem adepţii votului alternativ. La fel şi PSD. Oamenii pot vota ca până acum, în secţii, dar ca sa fie numărul de secţii suficiente dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri şi să aibă datele necesare pentru a putea să organizeze aceste alegeri", a mai precizat co-preşedintele PNL.
"Tot din acest pachet de legi, cea a alegerilor generale, cred că şi acest proiect de lege poate să ajungă în această sesiunie în faţa Senatului şi a Camerei Deputaţilor, nu vedem niciun impediment ca întregul pachet al legilor electorale să tracă în această sesiune", a adăugat Vasile Blaga.
La rândul său, prim vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că liberalii susţin exprimarea în favoarea cererilor ministrului Justiţiei sau a procurorului general de percheziţie, reţinere, arestare sau înecepere a urmăririi penale a aleşilor.
"Poziţia PNL este constantă, de susţinere a solicitărilor formulate de justiţie, de exprimarea în favoarea acestor solicitări prin vot deschis. Dorim simplificarea procedurii, reducerea termenelor în Parlament. Susţinem ca exprimarea votului în cazul solicitărilor de arestare, reţinere, a precheziţiilor sau a începerii urmăririi penale, să se facă prin vot la vedere.
"Am semnalat că se menţine la coaliţia guvernamentală o poziţie de obstrucţionare a Justiţiei, care afectează imaginea României, care împiedică săvârşirea justiţiei. Această atitudine a PSD este foarte clară. Preşedintele PSD nu a participat la niciun vot în favoarea unei solicitări formulate de ministrul Justiţiei sau de procurorul general. Este din ce în ce mai evident că în interiorul PSD şi a coaliţiei se coc proiecte care urmăresc să fie împiedicată săvârşirea justiţiei", afirmat Ludovic Orban.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.