Vasile Blaga acuză USL că face regionalizare doar pentru propriii baroni locali
alte articole
Principalele teme discutate în cadrul şedinţei săptămânale a Biroului Permanent Naţional au fost prezentate luni de către preşedintele PDL, Vasile Blaga: potenţiala asumare de răspundere a Guvernului pe reforma administrativă şi derularea procesului de revizuire a Constituţiei.
Partidul Democrat Liberal se opune categoric unei proceduri de asumare a răspunderii pe reforma administrativă, a precizat cu această ocazie Vasile Blaga.
“Este revoltător că o coaliţie care are 70% în Parlament stabileşte procedura tehnică prin care ar dori să valideze un act normativ atât de important - cel mai important, de fapt, după Constituţie - şi stabileşte procedura tehnică înainte de a spune românilor cum vede această reorganizare administrativ-teritorială. Nu a fost pomenit în această perioadă niciun principiu după care se face reorganizarea administrativ-teritorială, niciun criteriu pe care Guvernul Ponta îl are în vedere atunci când discută un lucru atât de important. Nu am văzut nicio dorinţă a lor de a propune românilor unităţi administrativ-teritoriale fiabile, cu o puternică capacitate administrativă, care să poată, la o adică, să şi cofinanţeze, de exemplu, proiectele pe fonduri nerambursabile.
Suntem îndreptăţiţi să presupunem că adevărată intenţie a USL este de a face regiunile vasale baronilor locali ai USL pentru că nu au în vedere nici restrângerea birocraţiei de la nivelul administraţiei locale, nici reducerea cheltuielilor. Ba mai mult, prin bunăvoinţa Chiţoiu am văzut că doresc să instituie încă un nivel de impozitare, cel al regiunilor, care nu ar face altceva decât să impună noi taxe şi impozite pentru a finanţa încă un nivel birocratic”, a declarat preşedintele PDL.
În discursul său, Vasile Blaga a acuzat şi politica de cumetrie instituită de USL la guvernare.
“Sub conducerea USL, de altfel, statul devine o mare cumetrie. Numirea domnului Diaconu la conducerea ANAF subordonează finanţele statului naşului Ruşanu. Domnul Ponta aplică acelaşi principiu precum clanurile interlope. Nu fac decât să-şi împartă zonele de influenţă. Finanţele la naşul Ruşanu, judeţele la PSD, justiţia la Ponta şi la fin”, a precizat liderul PDL.
În ceea ce priveşte cea de-a doua tema dezbătută de conducerea PDL în cadrul şedinţei BPN, parcursul procesului de revizuire a Constituţiei, Vasile Blaga a declarat că acesta este complet lipsit de transparenţă, în condiţiile în care chiar şi tezele Constituţiei din 2003 şi analizele arată că sunt cunoscute doar de 12% din populaţia României.
Preşedintele PDL a adăugat că trebuie depăşit momentul în care Constituţiile au fost făcute pentru oameni, „pentru domnul Iliescu prima, şi pentru domnul Năstase a doua”.
Revizuirea Constituţiei trebuie să aibă în vedere echilibrul instituţional şi funcţionarea eficientă a statului, consideră membrii PDL.
“USL îşi propune şi reducerea pragului de validare a Constituţiei. PDL spune foarte simplu: este un atac la popor. De ce? Pentru că, pe de o parte, preşedintele României este ales cu 50% plus un vot din cei înscrişi în listele electorale, în primul tur de scrutin. Constituţia de astăzi a fost validată cu 50% plus unu din voturile cetăţenilor români. Iar pe de altă parte, chiar dacă sunt şi state în Uniunea Europeană care au un prag de validare de sub 50%, 30%, dintre cele 12 state care au acest prag, majoritatea vin din fostul lagăr socialist, deci le este frică de un partid unic şi acţionează ca atare. Credem că pragul electoral trebuie menţinut la 50% plus un vot. Convingerea noastră este că dl Ponta, USL, ştie că ea nu va fi validată şi le e frică de o înfrângere clară la un potenţial referendum”, a mai declarat Vasile Blaga.
În final, în domeniul organizatoric, preşedintele PDL a anunţat următoarele numiri: la Bacău a fost numită preşedinte interimar Lungu Tudoriţa, iar la Caraş Severin a fost nominalizat întregul BPJ interimar, condus de deputatul Valeria Schelean.