Ambasadorul Germaniei: România trebuie să-şi aleagă singură instrumentele potrivite pentru regionalizare

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andrea von Mettenheim, prezent la seminarul cu tema „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane” ce a avut loc, miercuri, la Palatul Parlamentului, a declarat, pentru Epoch Times, că Germania “poate doar explica României “situaţia istorică”, problemele pe care le-a întâmpinat în aplicarea acestui proces, precum şi realizările legate de regionalizare.
Senatul României, Seminar-”Regionalizarea, abordări comparative franco-germane” (Epoch Times România)
Ana Petrescu
19.04.2013

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andrea von Mettenheim, prezent la seminarul cu tema „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane” ce a avut loc, miercuri, la Palatul Parlamentului, a declarat, pentru Epoch Times, că Germania “poate doar explica României “situaţia istorică”, problemele pe care le-a întâmpinat în aplicarea acestui proces, precum şi realizările legate de regionalizare.

Totuşi, în opinia oficialului german, experienţa Germaniei în ceea ce priveşte regionalizarea nu este transferabilă întru totul ţării noastre, România fiind liberă să-şi aleagă “instrumentele” cele mai potrivite pentru a finaliza cu succes procesul de regionalizare.

“Nu avem un sfat de oferit în mod special României, pentru că România trebuie să rezolve singură această problemă. Putem doar explica situaţia noastră istorică, probleme cu care ne-am confruntat noi legate de regionalizare şi realizările noastre. Totuşi, acestea nu sunt transferabile României. Şi francezii au avut o opinie similară cu a noastră cu privire la regionalizare. Deci, în cele din urmă, în discursul meu din cadrul dezbaterii, am menţionat faptul că “instrumentele” regionalizării diferă de la ţară la ţară. Sunt atât de multe elemente şi aspect legate de regionalizare, iar politicienii români pot avea mai multe abordări asupra acestui proces, să considere o anumită idee bună şi s-o aplice, dar asta trebuie să fie decizia lor. Deci, Germania nu poate spune că are de oferit României sfatul numărul unu şi sfatul numărul doi”, a afirmat, Andreas von Mettenheim, pentru Epoch Times.

Încă de la începutul anului, principalii decidenţi politici avut întrevederi diplomatice cu reprezentanţii germani şi francezi în care au purtat discuţii pe tema regionalizării.

O astfel de întâlnire a avut loc, pe 31 ianuarie a.c., între vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice, coordonatorul direct al proiectului de regionalizare şi ambasadorul Republicii Federale a Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.

Discuţiile de atunci s-au axat pe teme precum posibilitatea ca România să beneficieze de expertiza Germaniei în planificarea si implementarea proceselor de regionalizare si descentralizare a administratiei publice si viitorul statut al regiunilor romanesti in exercitiul financiar multianual european 2014-2020, relevă comunicatul de presă afişat pe site-ul ministerului.

Viceprim-ministrul Dragnea a apreciat la acea vreme că experienţa Germaniei în domenii precum administraţia publică şi regionalizarea poate fi utilă României, în contextul actual. Partea romană a subliniat că este vorba despre un proces complex şi de impact, care nu se realizează în fiecare an şi care are consecinţe pe termen mediu şi lung. Tocmai de aceea, viceprim-ministrul a exprimat dorinţa României de a beneficia de sprijinul Germaniei în acest demers.

Totodată, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a prezentat atunci intenţia ca înfiinţarea regiunilor administrative să aibă loc prin modificarea Constituţiei şi să devină funcţionale la sfârşitul acestui an. Acţiunea ar permite viitoarelor regiuni administrative să poată exercita, în viitoarea programare europeană, calitatea de autoritate de management în relaţie directă cu Comisia Europeană.

La rândul său, Andreas von Mettenheim a apreciat că la minister există o serie de proiecte majore pentru România, regionalizarea fiind printre cele mai importante. În condiţiile în care Germania are o veche tradiţie în descentralizare, ambasadorul german a exprimat disponibilitatea ţării sale de a sprijini România, cu expertiză proprie. Oficialul german a subliniat că este foarte important că, în procesul de regionalizare, să se ţină cont de specificul României.

Ambasadorul Franţei: Nu există un model unic pentru regionalizare

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin a afirmat, în cadrul dezbaterii cu titlul Regionalizarea: abordări comparative franco-germane” care s-a desfăşurat miercuri la Parlament, că deşi “nu există un model unic” pentru regionalizare şi descentralizare, speră ca România să beneficieze de “experienţele franceză şi germană, diferite, dar complementare”, în ceea ce priveşte acest proces.

Totodată, în intervenţia sa din cadrul seminarului, Philippe Gustin a subliniat faptul că “buna funcţionare a Uniunii Europene (UE) se realizează şi prin legăturile dintre colectivităţile locale din ţările membre, precum euroregiunile, schimburile de experienţă şi programele de cooperare transfrontalieră”.

În opinia, ambasadorului Franţei, toate acestea constituie o sursă de creştere într-o perioadă de stagnare economică pe plan european, cât şi o sursă de îmbogăţire reciprocă. În plus, Philippe Gustin consideră că “Europa se construieşte şi prin colectivităţile sale locale”.

“Pe lângă modificările instituţionale pe care le presupune, în special în ceea ce priveşte legătura dintre autorităţile centrale şi colectivităţile locale, descentralizarea transformă acţiunile publice şi răspunde mizei instituţiilor europene, adică necesităţii de a conferi nivelului administrativ cel mai pertinent capacitatea de a se ocupa de o politică publică. În Franţa ştim că statul central nu se poate ocupa de toate aspectele şi de aceea am ales să avem încredere în regiunile, în departamentele şi în comunele noastre.

Iar acest proces de descentralizare cunoaşte o continuă transformare. Chiar şi astăzi mai dezbatem în Franţa cum să eficientizăm mai mult acţiunile publice, prin acordarea altor competenţe colectivităţilor. Buna funcţionare a Uniunii Europene se realizează şi prin legăturile dintre colectivităţile locale din ţările noastre : euroregiunile, schimburile de experienţă şi programele de cooperare transfrontalieră constituie o sursă de creştere într-o perioadă de stagnare economică pe plan european, precum şi o sursă de îmbogăţire reciprocă. Europa se construieşte şi prin colectivităţile sale locale.

De asemenea, descentralizarea ne pune în faţa unor provocări noi, unor întrebări asupra istoriei şi a modului în care noi, popoarele europene, dorim să trăim democraţia. Doamnelor şi domnilor, sper ca la acest seminar, ce sărbătoreşte 50 de ani de la Tratatul de la Elysee, veţi avea posibilitatea să vă îmbogăţiţi din experienţele franceză şi germană - diferite, dar complementare – ţinând cont totodată că nu există un model unic”, a argumentat, în discursul său, Philippe Gustin.

Premierul Victor Ponta, preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, vicepremierul Liviu Dragnea şi ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, şi ambasadorul Franţei, Philippe Gustin au participat, miercuri, la seminarul cu titlul "Regionalizarea: abordări comparative franco-germane".

Seminarul a fost organizat în cadrul aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee şi s-a desfăşurat sub egida Senatului României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor