UDMR, împotriva asumării răspunderii Guvernului pentru regionalizare

UDMR consideră că asumarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind regionalizarea ar reprezenta "cea mai mare greşeală a coaliţiei". Motivul invocat a fost că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean.
Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.04.2013

UDMR consideră că asumarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind regionalizarea ar reprezenta "cea mai mare greşeală a coaliţiei". Motivul invocat a fost că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean.

"Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii, dacă vom ajunge, cumva, până acolo, după amendarea Constituţiei, pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară. Nu vorbim aici de legea privind proprietăţile confiscate, care vizează un segment din societate, ci de legea privind înfiinţarea regiunilor, unde fiecare om este vizat. Din acest punct de vedere cred că nu ai voie nici legal, nici moral să eviţi dezbaterea parlamentară. Nu am susţinut această modalitate nici în 2011, când PDL a încercat să facă această formă de adoptare a legii, nu o vom susţine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greşeală a actualei coaliţii o asumare pe reorganizarea regiunilor", a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Maghiarii au cerut organizarea unui referendum înainte de dezbaterea în Parlament a legii respective.

"Noi considerăm că este nevoie de un referendum, când vorbim de limitele unităţilor administrativ - teritoriale, şi nu trebuie să îţi fie frică de oameni, să mergi să îi întrebi cum văd ei şi ce cred ei despre aceste regiuni. În fiecare judeţ, oamenii trebuie să fie întrebaţi, dacă vor, de exemplu, cei de la Bihor să fie în aceeaşi regiune cu Clujul, dacă Covasna vrea cu Alba, dacă Vrancea vrea cu Constanţa. Trebuie un referendum şi abia după referendum se poate trece la o dezbatere parlamentară şi la adoptarea legii", a precizat Kelemen Hunor.

Ce doreşte să facă USL

Legea referitoare la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea. Asumarea ar putea avea loc în luna toamnă, după ce se va încheia revizuirea Constituţiei.

"Nu este finalizată analiza consiliului academic care să ne dea propunerea finală privind regionalizarea, cu care vom veni în faţa Guvernului şi a opiniei publice. Există o analiză extrem de serioasă, care nu este finalizată, nu pot să ies cu un desen al regiunilor câtă vreme nu este gata. Până la modificarea Constituţiei se va finaliza, undeva în vară, iar după desenarea regiunilor vor urma dezbateri publice regionale. Până la finalul acestui an, după modificarea Constituţiei, sfârşit de septembrie, început de octombrie, vom veni cu proiectul de lege privind regionalizarea. Se vor înfiinţa regiuni administrative, se vor stabili structurile de conducere până la 31 decembrie, pentru a prinde înainte de exerciţiul financiar 2014-2020 o structură administrativă stabilă", a afirmat Dragnea.

După ce se va realiza proiectul de lege, acesta va fi dezbătut public cu toţi cei interesaţi, după care se va trece la aprobare, cel mai probabil prin asumarea răspunderii.

"După ce modificăm Constituţia, ieşim cu legea de înfiinţare a noilor regiuni care va fi aprobată în Parlament, eu sper ca prin procedura angajării răspunderii. Asta înseamnă că, la sfârşitul lunii noiembrie, cel mai târziu, regiunile să fie înfiinţate, adică şi forma lor şi comunitatea administrativ-teritorială", a menţionat vicepremierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor