Vantul solar clarifica geneza sistemului solar
Este posibil ca Soarele, Pamantul si alte planete din sistemul solar interior sa se fi format intr-un mod diferit decat se credea, in conformitate cu doua noi studii publicate in revista Science pe 24 iunie.
Analizand probele adunate de nava spatiala Genesis a NASA, care a colectat particule de vant solar intre 2001 si 2004, cercetatorii au descoperit ca oxigenul si azotul din soare cuprinde izotopi in cantitati diferite de cele de pe Pamant si de pe alte planete locale.
Izotopii sunt forme ale unui element care difera prin numarul de neutroni din nucleul lor. Oxigenul din sistemul solar are trei izotopi - predominantul O-16 si mai rarii O-17 si O-18. Azotul se gaseste in principal in forma sa N-14, existand si cantitati infime de N-15.
"Am constatat ca Pamantul, Luna, precum si meteoritii martieni si de alt tip, care sunt parti de asteroizi, au o concentratie mai mica de O-16 decat soarele", afirma Kevin McKeegan, cercetator la UCLA si autor principal al unuia dintre studii, intr-un comunicat de presa.
"Concluzia este ca nu ne-am format din aceleasi materiale nebuloase solare care au creat soarele - dar cum si de ce ramane sa fie descoperit."
O alta echipa de oameni de stiinta care au analizat nivelurile de izotopi de azot, au constatat, de asemenea, ca soarele are mai mult N-14, dar cu aproape 40 la suta mai putin N-15 decat Pamantul si celelalte planete din sistemul solar interior.
"Aceste rezultate arata ca toate obiectele sistemului solar, inclusiv planetele terestre, cometele si meteoriti sunt inconsecvente, comparativ cu compozitia initiala a nebuloasei din care s-a format sistemul solar", a declarat Bernard Marty, autorul principal al celui de-al doilea studiu, in comunicatul de presa.
"Intelegerea cauzei unei astfel de eterogenitati va avea un impact asupra punctului nostru de vedere cu privire la formarea sistemului solar."
Expertii sunt de parere ca suprafata Soarelui nu s-a schimbat in mod semnificativ de la formarea sa cu mai multe miliarde de ani in urma. Prin urmare, studierea materialului adunat de la vanturile solare ar putea oferi indicii despre formarea sistemului solar.
"Soarele gazduieste mai mult de 99 la suta din materialul aflat in prezent in sistemul nostru solar, asa ca este o idee buna sa incercam sa-l cunoastem mai bine", sustine Don Burnett, investigator principal al misiunii Genesis, in comunicatul de presa.
"Desi a fost o misiune mai dificila decat ne-am asteptat, am raspuns la cateva intrebari importante, si, la fel ca toate misiunile de succes, am generat o multime de alte intrebari."