Valeriu Paşa: Moscova a preluat cei doi piloţi moldoveni pentru a-i livra lui Dodon în calitate de suport electoral
alte articole
La mai puţin de două săptămâni până la alegerile parlamentare din Republica Moldova, unul dintre cele mai discutate subiecte este eliberarea din captivitate a talibanilor a doi piloţi moldoveni, aflaţi pe teritoriul Afganistanului încă din noiembrie 2015.
Potrivit preşedintelui Partidului Politic „Partidul Nostru” (PN), Renato Usatîi, cei doi piloţi urmau să fie eliberaţi încă la începutul anului 2018, lucru amânat în mod intenţionat de către preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, pentru perioada electorală din 2019.
Usatîi a mai specificat că iniţial elicopterul la bordul căruia se aflau trei cetăţeni ai R. Moldova şi mai mulţi militari din Afganistan care făceau parte dintr-o misiune umanitară pentru ONU, a fost doborât de o grupare a talibanilor, iar ulterior în urma unor lupte între talibani au ajuns într-o altă grupare unde nu mai erau bătuţi şi umiliţi.
„Lui Dodon nu-i era chiar convenabil aşa cum s-au înţeles iniţial că unul din piloţi trebuia să fie luat Dodon şi altul de Plahotniuc. Dodon a încercat să-şi mintă stăpânul şi a făcut el totul până la urmă, mai ales că trece printr-o perioadă de stres, declarând în stânga şi în dreapta că toţi sunt de partea lui Plahotniuc şi contra socialiştlor. El sărmanul vrea să aibă majoritatea, dar îl încurcă toate partidele de stânga. Eu înţeleg panica lui Dodon, Plahotniuc nu-i răspunde la telefon de vreo trei luni de zile şi vă asigur că aşa este. Dodon e în panică”, a declarat Renato Usatîi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
Totodată, liderul PN a mărturisit că după câteva tentative de eliberare forţată a persoanelor luate în captivitate, perioadă în care au fost ucise peste 10 persoane, întrucât talibanii au dat clar de înţeles că dacă nu este stopată operaţiunea vor începe să omoare ostaticii. „Până la umră în 2018, din 20 de oameni au rămas în viaţă doar trei”, a adăugat Usatîi.
În context, politicianul a ţinut să specifice că Dodon trebuia să achite un milion de dolari pentru unul dintre piloţi şi Plahotniuc încă un milion de dolari pentru celălalt. „Nu pot să spun acum dacă au dat aceşti bani sau nu şi cât s-a dat”.
Expertul Whatchdog.md, Valeriu Paşa a subliniat că în perioada 5-6 februarie, la Moscova a avut loc o reuniune neformală de tatonări pentru anumite negocieri, privind situaţia internă din Afganistan, între reprezentanţii mişcării taliban care staţionează în Doha, Katar şi diferiţi politicieni şi foşti politicieni din Afganistan.
„Chiar dacă nu oficial, autorităţile Federaţiei Ruse au facilitat această întrevedere, fiind de interesul lor, ca parte dintr-un joc mult mai complicat legat de prezenţa strategică a FR în regiune, în parte în Afganistan. Cert este că o reprezentanţă foarte masivă şi influentă a miscării talibane s-a aflat în Moscova în perioada 5-6 februarie, cu 3-4 zile înainte de eliberarea anunţată a celor doi ostatici moldoveni”, a menţionat Paşa.
În acest context, expertul s-a întrebat retoric, punctând că deşi locuim în Republica Moldova, stat în care „instituţiile sunt toate date peste cap”, dacă Serviciul de Informaţie şi Seruritate (SIS) cunoaşte despre discuţiile preşedintelui R. Moldova cu „reprezentanţii structurilor de securitate externă a unui stat care numai prietenos faţă de Moldova nu poate fi numit”. „De astfel de lucruri nu se ocupă preşedintele statului în mod privat. Pentru asta sunt instituţiile statului”, a specificat expertul.
Usatîi a ţinut să mai adauge că avionul cu care au fost transportaţi cei doi piloţi, putea foarte simplu să ajungă până la Chişinău, nefiind clar de ce a fost nevoie să aterizeze la Moscova, unde, presupune liderul PN, cei doi „vor fi ţinuţi ostatici încă o săptămână”, timp în care „rudele vor plânge pe aeroport, iar Dodon îşi va face PR deschis pe suferinţa oamenilor”.
Amintim că în declraţiile sale, spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a făcut referire la faptul că s-ar fi negociat ca cei doi piloţi moldoveni să fie eliberaţi acum patru luni, lucru care ar fi fost blocat din motive necunoscute, în spatele cărora, iarăşi s-ar fi aflat Dodon.
„Exact acum patru luni, la Moscova a avut loc prima reuniune privind negocierea situaţiei din Afganistan la care au participat exponenţi ai mişcării talibane sub moderarea directă a ministrului de Externe a Federaţiei Ruse. Acum la câteva zile de la cea de-a doua reuniune mult mai mare are loc eliberarea piloţilor.
Sincronizând aceste două reuniuni nu ne este greu să presupunem că prin intervenţia autorităţilor ruse s-a împins agenda electorală a lui Igor Dodon, astfel încât anume ruşii să preia acest dosar privind eliberarea şi să i-l livreze lui Dodon în calitate de suport electoral. Aceasta este doar una din şirul foarte lung de intervenţii directe ale autorităţilor FR în campania electorală din RM pentru a susţine actorul electoral PSRM prin intermediul lui Igor Dodon”, a conchis Valeriu Paşa.