Blocul ACUM: În ajun de alegeri, guvernul înnoieşte paşapoarte doar în SUA şi doar unor moldoveni
alte articole
Blocul electoral ACUM DA PAS, format din Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, au făcut un apel către cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate să se mobilizeze la vot pe 24 februarie 2019 pentru a zădărnici tentativa clară a autorităţilor de la Chişinău de a influenţa rezultatul votului din diasporă.
În context, reprezentanţii Blocului ACUM au făcut apel şi către observatorii internaţionali să ia notă de o tentativă clară de a influenţa rezultatul alegerilor în circumscripţia 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespeaker al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.
„Se utilizează aparatul administrativ şi banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetăţeni de ai noştri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza paşapoartelor expirate.
În timp ce concetăţenilor noştri din diasporă nu li se va permite să voteze în baza paşapoartelor expirate pentru prima dată în istoria recentă, unii concetăţeni beneficiază de servicii mobile de înnoire a paşapoartelor expirate în ajun de alegeri”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM.
Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite a făcut anunţuri publice despre procesul de înnoire a paşapoartelor şi ar fi fost un efort salutabil, dacă nu era unul selectiv şi regionalizat.
Astfel, Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripţia 51 SUA, Canada, a solicitat informaţie oficială despre acest proces, şi anume:
- criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a paşapoartelor. În baza căror studii, cercetări, sau altor probe a fost luată decizia de a acorda acest serviciu anume în aceste regiuni;
- în baza căror acte normative a fost luată decizia de a oferi acest serviciu şi ce autoritate a luat această decizie. Vă rog să ataşaţi documentul care conţine această decizie;
- motivele din care unele regiuni şi oraşe cu o densitate considerabilă de cetăţeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto), au fost excluse din acest proces;
- dacă asemenea proces a fost organizat şi în alte state UE, unde avem un număr mare de cetăţeni, care şi-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot;
- numărul de paşapoarte ce vor fi emise prin această metodă până în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019;
- cât a costat din bani publici organizarea acestui proces de înnoire a paşapoartelor în unele regiuni ale Statelor Unite ale Americii.
Potrivit Agenţiei Servicii Public (ASP) procesul de înnoire a paşapoartelor, cu echipe şi echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada SUA, nu şi cu alte ambasade din America de Nord sau Uniunea Europeană, pe teritoriul SUA, fiind selectate doar unele regiuni.
Totuşi, au specificat membrii blocului ACUM, ASP a refuzat să ofere informaţie, sau cel puţin o estimare, despre câte paşapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019. Mai mult decât atât, ASP a confirmat, de facto, faptul că procesul de înnoire a paşapoartelor şi regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente.
De asemenea, reprezentanţii blocului ACUM au ţinut să noteze faptul că persoanele de contact indicate de Ambasada SUA în anunţurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripţia 51, actualul vice-speaker al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.
„Noi respectăm opţiunea tuturor cetăţenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituţiile statului joacă deschis în aceeaşi echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vice-speaker în actualul Parlament, votat în această funcţie de către majoritatea parlamentară”, au conchis membrii Blocului electoral ACUM.