Valeriu Lazăr: În epoca deficitului de resurse acvatice trebuie să utilizăm cât mai raţional potenţialul râurilor Nistru şi Prut
alte articole
Măsurile de protecţie antiviituri în sistemul hidrografic al Republicii Moldova au fost discutate în cadrul şedinţei Comisiei pentru elaborarea sistemului de gestionare a resurselor acvatice şi de protecţie împotriva inundaţiilor, prezidată de Viceprim-ministru, Ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.
În acest context în cadrul şedinţei au fost discutate trei subiecte: situaţia creată în satul Văleni, raionul Cahul privind starea digului de protecţie a râului Prut, unde din cauza inundaţiei din vara anului 2010 s-a rupt digul de protecţie. Ca rezultat a fost inundată o parte a luncii Prutului, din intravilanul primăriei Văleni. Pentru reparaţia digului pe o distanţă de 900 de metri, Fondul Ecologic Naţional a alocat 600 mii lei. În urma acestora au fost executate lucrări de lichidare a rupturii în corpul digului, precum şi la cele mai periculoase sectoare din punct de vedere al riscului de rupere.
De asemenea în cadrul şedinţei s-au discutat şi posibilităţile finanţării lucrărilor de proiectare în domeniul respectiv din resursele Fondului Ecologic Naţional. Astfel s-a stabilit pentru următoarea şedinţă ca părţile implicate să prezinte lista proiectelor prioritizate, care urmează să fie finanţate din cadrul Fondului.
Viceprim-ministrul a menţionat: „De calitatea proiectelor depinde viteza şi eficienţa asimilării mijloacelor alocate. Nu ne mai putem permite „luxul economisirilor”, decât să intervenim prea târziu şi să ne coste fonduri şi emoţii suplimentare, mai raţional ar fi să investim, din timp, în realizarea studiilor de fezabilitate, soluţiilor alternative, a lucrărilor de proiectare, profilaxie, adică în preîntâmpinarea şi evitarea situaţiilor excepţionale în domeniu, ca să nu fim nevoiţi să „luptăm eroic” ulterior cu consecinţele”.
Un alt subiect l-a constituit aprobarea planului de reparaţie a obiectelor hidrotehnice, care prezintă pericol sporit pentru populaţie şi economia naţională. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat: „Nu inventăm nimic, trebuie doar să reactualizăm experienţa premergătorilor noştri. Comunicăm, acumulăm masa critică de informaţii şi, în termen restrâns, mergem în instituţiile pe care le avem în gestiune pentru a revedea situaţia curentă şi a veni cu planuri actualizate, realiste şi raţionalizate, sarcina de bază fiind elaborarea unor planuri de perspectivă, complexe, ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de epoca în care resursele acvatice devin fără preţ, vitale. Trebuie să utilizăm cât mai raţional acest potenţial, în special al fluviilor râurilor Nistru şi Prut”.
Menţionăm că comisia pentru elaborarea sistemului de gestionare a resurselor acvatice şi de protecţie împotriva inundaţiilor a fost creată prin Hotărârea Guvernului nr Nr. 672 din 30.07.2010.