Valeriu Lazăr respinge acuzaţiile de vânzare ilegală a armamentului

Comisia parlamentară de anchetă în legătură cu vânzarea armamentului către Armenia a lansat acuzaţii nefondate, fără a se documenta suficient asupra aspectelor procedurale ale autorizării exportului de armament, spune Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, într-o scrisoare adresată Preşedintelui Parlamentului, Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică şi Comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu vânzarea armamentului din dotarea Forţelor Armate.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru Agenţia „Infotag” că instituţia califică drept eronate informaţiile potrivit cărora lotul de armament învechit a fost comercializat unei companii care nu deţinea certificat de utilizator final din partea Republicii Armenia, instituţia fiind lipsită de posibilitatea de a lua cunoştinţă cu proiectul raportului, respectiv de a veni cu informaţiile şi explicaţiile ce se impun.

„Din punct de vedere legal, Comisia guvernamentală pentru comercializarea activelor Forţelor Armate poate refuza aprobarea contractului de export doar în cazul când un embargou internaţional este impus de către Naţiunile Unite asupra livrărilor de armament către un anumit teritoriu sau când un astfel de embargou este impus pe intern printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova. Astfel, cadrul legislativ naţional şi acordurile internaţionale, la care Moldova este parte, nu restricţionează în niciun fel livrările internaţionale de armament în Armenia, or nici la momentul luării deciziei şi nici în prezent nu există nici un embargou în acest sens”, se accentuează în scrisoare.

Pentru a elimina anumite carenţe în legislaţia în vigoare, Ministerul Economiei a elaborat un set de modificări legislative, în special, a propus instituţiilor abilitate să examineze oportunităţile de a institui, prin Hotărâre a Parlamentului, un embargou intern pentru livrarea de armament anumitor ţări, inclusiv ţări care sunt parte într-un conflict îngheţat.

Precizăm că membrii comisiei speciale de anchetă privind tranzacţia de vânzare a unor armamente şi muniţii Armeniei apreciază că aceasta a avut loc cu încălcări comise de preşedintele comisiei guvernamentale pentru vânzarea tehnicii şi muniţiilor militare, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, şi membrul comisiei, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, care la încheierea tranzacţiei cu Latspeceksports (Letonia) nu au organizat licitaţia necesară, în plus, compania letonă nu deţinea actele necesare. Armamentul vândut în anul 2011 companiei Latspeceksports a ajuns în Armenia şi Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe