Valeriu Ghileţchi ales preşedinte al Comisiei APCE pentru selecţia judecătorilor CEDO

Cu toate că legalitatea votării lui Ghileţchi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău a fost contestată, acesta este ales în calitate de preşedinte al Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor CEDO.
Valeriu Ghileţchi prezent la şedinţa la APCE (parlament.md)
Ştefan Sârbu
25.01.2018

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) l-a votat miercuri, 24 ianuarie pe vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghileţchi, în funcţia de preşedinte al Comisiei Permanente pentru alegerea judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului acesta fiind primul parlamentar moldovean care va deţine această funcţie.

„Este o mare responsabilitate atât pe plan personal, cât şi naţional având în vedere rolul cheie al comisiei pe care am onoarea să o conduc în procesul de selectare a judecătorilor celei mai importante instituţii europene de justiţie”, a declarat Valeriu Ghileţchi, citat de serviciul de presă al legislativului moldovean.

Notabil este faptul că tot miercuri liderul fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a anunţat că va contesta hotărârea prin care Valeriu Ghileţchi a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Legislativului de la Chişinău, deoarece pentru alegerea acestuia în funcţia menţionată ar fi votat doar 34 de deputaţi şi nu 51, aşa cum s-a anunţat în şedinţa parlamentară manipulându-se opinia publică.

În susţinerea argumentelor sale, liberal democratul a prezentat fotografii şi înregistrarea video a şedinţei Parlamentului din 22 decembrie 2017. Cu toate acestea, Valeriu Ghileţchi şi Partidul Popular European din R. Moldova au dezminţit acuzaţiile calificându-le ca fiind un atac politic, cu puternice accente discriminatorii.

În context, activistul civic Dumitru Alaiba a ţinut să noteze că politicienilor de la Chişinău li se năzare peste tot politică. Lor li se spune clar că nu au fost 51, ci 34 de voturi, li se arată probe, iar ei numesc asta ”atac politic”. ”Asta e aritmetică, nu politică”.

”Orice nu vă convine, numiţi atacuri sau ”condiţionalităţi” politice. Apropos! Domnul Ghileţchi nu cumva ”s-a abţinut” când se vota legea anti-discriminare? Din ”convingeri religioase”, din câte ţin minte. Foarte bine. Respectăm, I guess. Însă ca acelaşi om cu aceleaşi convingeri religioase să acuze şi că e cumva discriminat, eu nu o să accept. Sorry. Alege de ce parte eşti”, a conchis activistul civic.

Comisia condusă de vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău este responsabilă de audierea candidaţilor la funcţia de judecător CEDO din partea statelor membre ale Consiliului Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor