PL a sesizat CCM: Limba rusă să nu mai fie limbă de comunicare în R. Moldova

Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată încă din 1989, contravine Constituţiei deoarece atribuie ilegal limbii ruse statut de limbă de comunicare, susţin liberalii.
Ion Casian, Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu în cadrul conferinţei de presă 23.01.2018 (pl.md)
Ştefan Sârbu
24.01.2018

Partidul Liberal (PL) consideră că limba rusă trebuie să-şi piardă statutul de „limbă de comunicare” pe teritoriul R. Moldova. Astfel, liberalii au depus marţi o sesizare la Curtea Constituţională (CCM) prin care solicită declararea neconstituţionalităţii prevederilor mai multor legi.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că articolul 13 din Constituţie stabileşte clar statutul limbii ruse - cel de limbă a unei minorităţi din R. Moldova.”Totuşi, noi cheltuim milioane de lei pentru traducerea actelor în limba rusă, datorită faptului că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la nivel de limbă de comunicare în R. Moldova.”

Potrivit sesizării liberalilor depuse la CCM, R. Moldova şi în prezent se mai confruntă cu moştenirea culturală lăsată din perioada sovietică de deznaţionalizare şi de rusificare a populaţiei sale, iar instituirea unui statut privilegiat pentru limba rusă semnifică, de fapt, orientarea minorităţilor naţionale către limba şi cultura rusă, ceea ce implicit are ca efect continuarea procesului de rusificare a lor.

În concluzie, liberalii solicită CCM să fie declarate neconstituţionale mai multe prevederi ale legislaţiei în vigoare inclusiv a articolului 3 din Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti din 1989 care prevede că limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real.

Deputatul liberal Ion Casian a menţionat că PL doreşte să corecteze omisiunea care nu a fost rectificată de 23 de ani.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a ţinut să sublinieze că sesizarea a fost depusă după ce CCM a trimis o adresă Parlamentului de a aduce legislaţia naţională în conformitate cu decizia sa din 5 decembrie 2013, care stabileşte că limba oficială în R. Moldova este cea română, întrucât Declaraţia de Independenţă a R. Moldova care stabileşte acest lucru prevalează Constituţiei adoptate mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor