Ex-magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Mihail Ciugureanu a ajuns în vizorul procurorilor pentru că ar fi adoptat mai multe încheieri, ulterior casate de CSJ, dar, după ce dosarul era întors magistratului acesta pronunţa hotărâri similare, afirmă Harunjen.
Mihail Ciugureanu, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău (prime.md)
Ştefan Sârbu
24.01.2018

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţă că a fost finalizată urmărirea penală şi s-a dispus trimiterea în judecată pentru cauza în care unui fost magistrat de la Curtea de Apel Chişinău este acuzat de abuz de serviciu, faptă soldată cu urmări grave, şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor încheieri contrare legii. Potrivit portalului anticorupţie.md, ex-magistratul instanţei de apel care va compărea în faţa magistraţilor este Mihail Ciugureanu.

Potrivit procurorilor, fostul judecător este acuzat că, în perioada 2014 – 2016, ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă patru încheieri contrare legii, în consecinţă, aproximativ 780 de hectare de teren din proprietatea statului, estimate la milioane de lei, au fost transmise Întreprinderii de Stat Staţiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, care se afla în proces de insolvabilitate.

Fiind contestate, încheierile adoptate de Mihail Ciugureanu au fost casate de Curtea Supremă de Justiţie ca fiind ilegale şi neîntemeiate. Cu toate acestea, după întoarcerea dosarului din instanţa ierarhic superioară acesta ar fi pronunţat alte încheieri dar cu aceeaşi soluţie.

Notabil este faptul că, în septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat eliberarea acordului la începerea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, pentru ca, în 2017, la insistenţa Procurorului General, Eduard Harunjen, CSM să elibereze acest acord.

După ce a obţinut acceptul colegilor din CSM, Eduard Harunjen a declarat că Mihail Ciugureanu a ajuns în vizorul subalternilor săi pentru că ar fi adoptat mai multe încheieri casate ulterior de Curtea Supremă de Justiţie. „Dosarul era întors la magistrat şi el adopta din nou o hotărâre similară. Este vorba despre un caz de insolvenţă pe care îl gestiona. Procurorii au intrat în posesia unor informaţii care demonstrează interesul acestui magistrat.”

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate de procurori, fostul magistrat riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor