Vâlcea: Piesă de 160 de tone, lansată la Hidrocentrala Ciunget
Centrala Hidroelectrică Ciunget din Muntii Lotrului, judeţul Vâlcea, a înregistrat, vineri, un eveniment cu totul deosebit prin lansarea componentei statorice a hidrogeneratorului nr. 2, un subansamblu care cântăreşte mai bine de 160 de tone.
"Este cea de a doua piesă ca gabarit din ansamblul numit hidrogenerator prima, fiind componenta rotorică de peste 240 de tone", a declarat, pentru AGERPRES, Ion Sima, director al Societăţii Hidroelectrica S.A. Vâlcea.
"Statorul de care vorbim a fost asamblat pe platforma de montaj, apoi agăţat în două puncte în podul rulant şi coborât în fosa generatorului, o operaţie foarte dificilă şi de altfel extrem de periculoasă, dar executantul lucrării a fost la înălţime", a explicat directorul societăţii.
Lucrarea de la Centrala Ciunget face parte din cel mai amplu proiect de retehnologizare a amenajării hidro Vidra - Ciunget - Brădişor, un proiect prin care se modernizează toate echipamentele hidromecanice şi hidroenergetice, însemnând generatoare, turbine, instalaţii, vane, blindaje etc.
Valoarea investiţiei se ridică la peste 80 milioane euro şi este finanţată în proporţie de 75% de Banca Mondială, a declarat Directorul Departamentului Dezvoltare Hidroelectrica Vâlcea, ing. Constantin Târş.
Lucrarea este realizată de firma germană Voith - Siemens, în parteneriat cu Hidroserv Vâlcea şi Energomontaj S.A. Se preconizează ca întreaga investiţie să se finalizeze la sfârşitul anului 2011.
Centrala Ciunget, o construcţie subterană aflată la 140 m. adâncime, este cea mai mare hidrocentrală ca putere instalată de pe râurile interne din România - 510 MW şi a doua ca sursă de energie electrică hidro, după Porţile de Fier 1. Pentru a produce energie electrică, CHE Ciunget foloseşte apa din barajul de acumulare Vidra, aflat pe cursul superior al râului Lotru, şi este cel de-al treilea lac construit de om, din România. Apa din lacul Vidra este dirijată printr-o reţea de galerii cu o lungime de 13.719 m, către centrala de la Ciunget. Căderea astfel obţinută este de 809 m.
Lucrările la această hidrocentrală au început în 1966 şi s-au finalizat în 1975. Este prima dată după punerea în funcţiune, când lacul de acumulare Vidra a fost golit.