Vadim Brînzan: Nu a fost achiziţionat Aeroportul Chişinău, ci pachetul de acţiuni al companiei cipriote care deţine Avia Invest

Ministerul Economiei a solicitat Autorităţii Aeronautice Civile să expună detaliat, pe marginea unor aspecte tehnice de executare, atribuţiile pe care le are, atât Autoritatea, cât şi compania Avia Invest, după semnarea contractului de concesiune, a punctat Brînzan.
Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infractructurii din R. Moldova (mei.gov.md)
Maria Maevschi
30.08.2019

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, a făcut o retrospectivă în raport cu tranzacţia dintre NR Investments Limited şi Avia Invest, venind cu precizările şi clarificările de rigoare la subiectul Aeroportului Internaţional din Chişinău. Mai mult decât atât, acesta a precizat că cetăţenii vor să afle şi vor afla cum s-au executat aceste atribuţii şi în interesul cui.

Potrivit ministrului Economiei, pe data de 10 august a avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited, care l-a informat despre intenţia potenţială de a cumpăra direct 95% din acţiunile Avia Invest, companie care deţine prin contract dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internaţional din Chişinău. Ulterior, pe data de 19 august, împreună cu premierul moldovean, Maia Sandu, Brînzan a avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited, fiind informaţi că NR Investments a semnat un contract de cumpărare directă a 95% din acţiunile Avia Invest.

„Vreau să fie clar că nu am negociat şi nici consultat cu compania respectivă. Doar am fost informaţi despre intenţie şi semnarea contractului. Despre aceste lucruri am informat membrii Consiliului Superior de Securitate. Împreună cu Doamna Prim-ministru, i-am comunicat reprezentantului companiei NR Investments Limited, că autorităţile statului consideră contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional din Chişinău drept unul abuziv şi potenţial fraudulos”, a declarat Vadim Brînzan, după şedinţa Guvernului din 30 august 2019.

Totodată, acesta a ţinut să puncteze că le-a comunicat celor de la NR Investments Limited că acest contract reprezintă un subiect de investigaţie, atât în cadrul unei Comisii de anchetă, formată în Parlamentul Republicii Moldova, cât şi în cadrul Procuraturii Generale. Brînzan a menţionat că, într-o conferinţă de presă de pe data de 20 august, a informat cetăţenii Republicii Moldova despre scrisoare venită din numele lui Nathaniel Philip Rothschild şi despre faptul că NR Investments Limited a achiziţionat 95% din acţiunile companiei Avia Invest.

Mai mult decât atât, ministrul a solicitat preşedintelui Dodon includerea pe agenda Consiliului Suprem de Securitate a subiectului legat de schimbarea proprietarilor companiei Avia-Invest. Astfel, pe 23 august a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde Brînzan a prezentat un raport detaliat cu toate informaţiile enunţate anterior.

„Mesajul pe care l-am transmis la Consiliul Suprem de Securitate a fost unul tranşant şi clar: consider concesionarea Aeroportului Internaţional din Chişinău drept un act abuziv, comis cu multe abateri de către fosta guvernare, în detrimentul statului Republica Moldova şi a cetăţenilor. Acest contract nu are nimic comun cu interesul statului. Consiliul Suprem de Securitate a luat act de blocarea posibilităţii cedării cotelor în capitalul Avia Invest, efectuată deja de Procuratura Generală”, a adăugat Vadim Brînzan.

Deşi, posibilitatea de a ceda cotele în capitalul Avia Invest a fost blocată de Procuratura Generală, NR Investments Ltd a încheiat tranzacţia prin achiziţia directă a companiei cipriote Komaksavia Airport Invest Ltd, obţinând astfel controlul indirect asupra Avia Invest SRL.

Totodată, Brînzan a subliniat „pentru cei care au interpretat greşit”, că nu a fost achiziţionat aeroportul, ci pachetul de acţiuni al companiei cipriote, care deţine compania Avia Invest, care la rândul său deţine prin contract dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internaţional din Chişinău. Toată această tactică de declaraţii, făcute de reprezentanţii NR Investments Ltd, au, în opinia ministrului Economiei, scopul de a pune presiune şi de a vulnerabiliza poziţia Guvernului în cazul unor potenţiale litigii.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a solicitat deja Autorităţii Aeronautice Civile să expună detaliat, pe marginea unor aspecte tehnice de executare a atribuţiilor pe care le are atât Autoritatea, cât şi compania Avia Invest, lucruri care au fost reglementate de Guvern, după semnarea contractului de concesiune. „Vrem să aflăm şi vom afla cum s-au executat aceste atribuţii şi în interesul cui”.

„Ministerul Economiei şi Infrastructurii va propune crearea Comisiei Naţionale de Investigare a Investiţiilor Strategice, cum există în multe ţări europene şi în Statele Unite ale Americii, care va avea mandatul direct de a investiga şi bloca irevocabil tranzacţii cu caracter dubios care atentează la securitatea naţională”, a punctat Brînzan, adăugând că va înainta Parlamentului o iniţiativă legislativă care prevede declararea sub răspundere penală a ultimului beneficiar efectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor