Va reuşi Hollande să-l convingă pe Putin?

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că în timpul întrevederii sale cu Vladimir Putin, care va avea loc vineri seara la Paris, el va încerca să-l convingă pe omologul său rus să voteze în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în favoarea sancţiunilor îndreptate împotriva regimului Bashar al-Assad.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2012

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că în timpul întrevederii sale cu Vladimir Putin, care va avea loc vineri seara la Paris, el va încerca să-l convingă pe omologul său rus să voteze în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în favoarea sancţiunilor îndreptate împotriva regimului Bashar al-Assad. Cu toate acestea, încă înainte de plecarea lui Putin de la Moscova, secretarul său de presă a declarat că nici nu poate fi vorba ca Moscova să sprijine aceste sancţiuni. Cu toate acestea, publicaţia franceză Le Nouvel Observateur este de părere că această primă întrevedere dintre cei doi preşedinţi ar ajuta la „întredeschiderea uşilor”.

Franţa nu are practic mijloace de presiune asupra Moscovei, cu excepţia blocării unor probleme de ordin economic şi cultural, recunoaşte publicaţia franceză. În afară de aceasta, Palatul Elysee poate, la fel ca SUA şi Marea Britanie, să-i propună parlamentului său să adopte o lege privind iniţierea de sancţiuni la adresa oficialilor ruşi care se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor omului sau să continue campania antirusească demarată de Nicolas Sarkozy şi Alain Juppe în toamna anului trecut, după ce Moscova a impus veto asupra rezoluţiei care acuză crimele regimului sirian.

Însă, este puţin probabil ca Francois Hollande să vină cu asemenea ameninţări sau măcar să ridice tonul, este convins Le Nouvel Observateur. Principalul obiectiv al întrevederii este de a le oferi celor doi preşedinţi prilejul de a se cunoaşte, de a-şi tatona poziţiile, şi din acest motiv nu trebuie aşteptate de la ea rezultate semnificative. În al doilea rând, armata franceză ar putea avea nevoie de Rusia mai mult decât se credea, pentru retragerea trupelor şi tehnicii militare din Afganistan. În al treilea rând, la 18 mai Moscova va găzdui următoarea rundă de negocieri între Iran şi marile puteri ale lumii, iar în această problemă strategică bunăvoinţa Rusiei are o importanţă decisivă. Un rol determinat ar urma să joace Rusia şi în restabilirea economiei mondiale. De asemenea, Franţa vrea să-şi păstreze locul tradiţional de important mediator între Moscova şi Occident, explică publicaţia franceză.

Chiar dacă preşedintele francez va încerca să-şi convingă omologul rus să-şi modifice poziţia pe marginea Siriei, el va face acest lucru pe calea dialogului, nu a presiunilor, este de părere Le Nouvel Observateur. În acest sens, Hollande ar avea unele avantaje în relaţia cu Putin. În timpul campaniei sale electorale, Hollande nu a criticat regimul Putin, exprimându-şi întotdeauna intenţia de a continua dialogul strategic cu Moscova. De asemenea, Hollande este un 'nou venit' în marele joc politic şi nu a avut înainte ciocniri cu Putin pe marginea unor probleme 'fierbinţi'. În timpul summitului NATO, Hollande a insistat în mod public asupra caracterului oportun al unei strânse cooperări cu Rusia în realizarea proiectului privind scutul american antirachetă.

Plecând de la aceste premize favorabile, Hollande va încerca să-i demonstreze lui Putin că poziţia Kremlinului în problema siriană contravine chiar intereselor Rusiei. Partea rusă este de părere că plecarea lui Assad va crea un vacuum politic, care va fi ocupat de islamişti radicali. Dimpotrivă, francezii sunt convinşi că menţinerea regimului Assad prin intermediul terorii consolidează poziţiile islamiştilor radicali.

Însă, este puţin probabil ca acest argument să fie suficient pentru a-l convinge pe Putin să voteze rezoluţia pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului Assad sau măcar să nu se opună. Liderul de la Kremlin vrea garanţii că noua putere siriană va păstra relaţiile militare şi comerciale cu Moscova şi nu va pune sub semnul ameninţării investiţiile din Siria ale clanului Putin. Dat fiind actuala schismă din cadrul opoziţiei siriene şi conturul tulbure al puterii care ar veni în schimbul regimului Assad la Damasc, nu este deloc clar în ce fel Francois Hollande - sau Barack Obama - ar putea oferi astfel de garanţii Kremlinului.

Ţinând cont de toate aceste lucruri, este puţin probabil ca întrevederea de vineri să se încheie cu o 'schimbare' a lui Putin. Însă, fără îndoială, liderul rus va dori să 'întredeschidă uşa', pentru a nu-l leza pe omologul său francez, care nutreşte atitudini destul de pozitive faţă de el. Înainte de a părăsi Franţa el va face, probabil, o declaraţie care îi va permite Palatului Elysee să afirme că mult aşteptata întrevedere a fost mai degrabă pozitivă şi dătătoare de speranţe, conchide Le Nouvel Observateur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor