Europa - un vector firesc pentru Rusia

Diplomaţia celei de-a treia preşedinţii a lui Vladimir Putin deschide, în pragul lunii iunie, o nouă fază a contactelor cu străinătatea.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.05.2012

Diplomaţia celei de-a treia preşedinţii a lui Vladimir Putin deschide, în pragul lunii iunie, o nouă fază a contactelor cu străinătatea. Joi, 31 mai, Putin desfăşoară o vizită în Republica Belarus, la 1 iunie - în Germania şi Franţa, apoi, la 3-4 iunie, va participa la summitul UE-Rusia din Sankt Petersburg, pentru a pleca imediat după cu vizite în Uzbekistan, China - unde se va desfăşura şi summitul Organizaţiei de Cooperarea de la Shanghai (OCS) - şi în Kazahstan.

Potrivit consilierului lui Putin, Iuri Uşakov, în această succesiune nu trebuie căutat un sens ascuns: vizitele sunt condiţionate de priorităţile politice externe ale Rusiei. Uşakov a amintit că prima reuniune internaţională pe care Putin a avut-o după preluarea preşedinţiei s-a desfăşurat la Moscova, în cadrul summitului informal al CSI, cu participarea tuturor liderilor Comunităţii. Comunicarea cu aceştia constituie, după cum subliniază Uşakov, una dintre priorităţile politice externe ale Rusiei. O altă prioritate este Europa. Priorităţi mai sunt America şi Asia.

Însă, în ceea ce priveşte vectorul occidental, această activitate începe, totuşi, cu Europa, constată cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Acest lucru confirmă prioritatea firească a acestui vector de politică externă a Rusiei, care se consideră parte integrantă a Marii Europe şi oglindeşte nevoia vitală de a îmbunătăţi atmosfera destul de contradictorie din relaţiile ruso-europene, în care, alături de parteneriatul strategic, există şi problema (ne)încrederii faţă de Moscova, şi de a da un impuls soluţionării a tot felul de probleme, parţial în mod obiectiv complicate.

Asemenea probleme există destule. În acest sens, Nezavisimaia Gazeta aminteşte de noul Acord de parteneriat şi cooperare UE-Rusia, a cărui elaborare durează de ani de zile.

Germania şi Franţa sunt principalii parteneri europeni ai Rusiei în politică, economie, în căutarea de soluţii pentru probleme internaţionale. Ambele vizite, la fel ca summitul de la Sankt Petersburg, au teme comune: actuala situaţie economică din UE, stimularea, în pofida tuturor problemelor din relaţiile bilaterale, a programelor de parteneriat în vederea modernizării, progresul în problema suspendării regimului de vize pentru cetăţenii ruşi, elaborarea noului Tratat de Bază între UE şi Rusia.

La Paris va avea loc 'întrevederea de cunoaştere' dintre Vladimir Putin şi Francois Hollande. Aceasta este importantă pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor tradiţional de prietenie dintre Franţa şi Rusia după schimbarea stăpânului de la Palatul Elysee. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, o disonanţă ar putea apărea în timpul discutării de probleme internaţionale, în primul rând a crizei din Siria.

Într-un interviu acordat marţi postului de televiziune France 2, Hollande a declarat că va încerca să-l convingă pe Putin de necesitatea înăspririi sancţiunilor la adresa Siriei. Însă, şi la Berlin, care la fel ca Parisul îl expulzează pe ambasadorul Damascului, problema siriană va stârni, după toate probabilităţile, divergenţe de opinii între Putin şi Merkel.

În rest, tocmai cancelarul federal german încearcă să sublinieze importanţa vizitei de lucru a lui Putin şi consecvenţa cursului Germaniei pentru un parteneriat strategic cu Rusia. De fapt, comunicarea directă între Putin şi Merkel nu s-a întrerupt niciodată, iar acum este vorba de continuarea dialogului.

În linii mari, părţile sunt mulţumite de mersul relaţiilor ruso-germane. Germania a fost iniţiatorul programelor de parteneriat în vederea modernizării. A fost dat în exploatare gazoductul Nord Stream, iar valoarea schimbului comercial a ajuns la nivelul record de 70 de miliarde de euro. Discutarea aspectelor bilaterale şi internaţionale dintre Moscova şi Berlin are loc la toate nivelurile şi pe toate platformele existente.

Cu toate acestea, un nou salt pozitiv nu este de aşteptat deocamdată în relaţiile ruso-germane - atmosfera nu este cea necesară. Mass-media din Germania au o atitudine suspicioasă faţă de Rusia. În cercurile politice, fără a fi excluse cele apropiate cancelarului federal, există multe critici la adresa Kremlinului, a politicii sale externe şi mai ales în legătură cu realităţile interne ale Rusiei, cu modul în care puterea relaţionează cu opoziţia.

Există şi mai multe motive să se creadă că politicianul realist Merkel va dori să adopte o linie nerealistă de presiune asupra Kremlinului. În afară de aceasta, este clar că verificarea reciprocă a poziţiilor care are loc în timpul summiturilor şi vizitelor la nivel înalt este utilă chiar şi pentru faptul că este iniţiată în special în cheia parteneriatului, a căutării de soluţii, nu invers, conchide ziarul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor