UE şi Rusia nu sunt pregătite pentru încheierea unor acorduri importante

Un nou summit Uniunea Europeană (UE) - Rusia se va desfăşura în perioada 3-4 iunie la Sankt Petersburg. Potrivit cotidianului rus Kommesant, în timpul summitului nu va fi semnat niciun document important, în condiţiile în care asupra problemelor-cheie, cum sunt liberalizarea regimului de vize sau încheierea unui nou Acord de parteneriat, părţile au în continuare poziţii divergente.
Epoch Times România
01.06.2012

Un nou summit Uniunea Europeană (UE) - Rusia se va desfăşura în perioada 3-4 iunie la Sankt Petersburg. Potrivit cotidianului rus Kommesant, în timpul summitului nu va fi semnat niciun document important, în condiţiile în care asupra problemelor-cheie, cum sunt liberalizarea regimului de vize sau încheierea unui nou Acord de parteneriat, părţile au în continuare poziţii divergente. Lipsa unor rezultate concrete ar putea fi compensată prin discutarea altor probleme dureroase: Putin îi va întreba pe europeni despre soarta zonei euro, iar aceştia îl vor întreba pe liderul rus despre Siria şi drepturile omului în Rusia.

Summitul UE-Rusia la cel mai înalt nivel se desfăşoară de două ori pe an. Comparativ cu anul trecut, componenţa delegaţiei europene nu va suporta schimbări: delegaţia va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, acesta va fi primul summit UE-Rusia de după realegerea sa ca şef al statului.

O sursă de informaţie a cotidianului rus Kommersant din cercuri diplomatice, la curent cu organizarea evenimentului, a precizat că, spre deosebire de summitul din decembrie, când UE şi Rusia s-au pus de acord asupra paşilor concreţi ai planului de trecere la regimul fără vize, de data aceasta nu vor fi semnate niciun fel de documente importante. Potrivit diplomaţilor ruşi, o serie de documente se află la un nivel avansat de elaborare, însă nu pot fi semnate din cauza problemelor nereglementate.

Astfel, potrivit informaţiilor Kommersant, este practic finalizat acordul în vederea iniţierii de modificări la acordul din 2006 privind înlesnirea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetăţenii Rusiei şi UE. Noua formă de redactare a textului prevede o anulare totală a vizelor pentru unele categorii de cetăţeni (membri ai echipajelor din aviaţia şi flota maritimă civilă), extinderea listei de persoane care au dreptul la obţinerea de vize multiple pe termen de cinci ani, precum şi înlesnirea procedurilor de eliberare a vizelor pentru toţi ceilalţi cetăţeni.

Singurul obstacol pentru semnarea acordului rămâne problema privind paşapoartele de serviciu: Moscova insistă asupra anulării vizelor pentru cei care deţin asemenea paşapoarte, în timp ce Bruxellesul se îndoieşte de faptul că în Rusia asemenea paşapoarte sunt eliberate doar celor care le merită. Această problemă nu va putea fi rezolvată până la summit. Surse de informaţie ale Kommersant din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei afirmă că 'mingea se află pe terenul UE', în timp ce un diplomat european afirmă că 'în UE nu există consens pe marginea acestei probleme şi ar fi mai productiv ca ea să fie lăsată în afara acordului discutat'. Moscova se opune acestei abordări.

Nici cu realizarea planului în paşi concreţi în vederea anulării totale a vizelor lucrurile nu stau foarte bine. Potrivit Kommersant, părţile au convenit să facă schimb până la 1 mai de primele rapoarte privind realizarea planului semnat în decembrie. Rusia a transmis raportul său la 13 aprilie. În document sunt enumerate măsurile pe care Moscova le-a întreprins în vederea implementării de paşapoarte biometrice, a apărării graniţelor, luptei cu migraţia ilegală, infracţionalitatea transnaţională şi terorismul.

Europenii, însă, nu şi-au prezentat raportul. 'Sperăm că ei nu vor tărăgăna procesul', a declarat pentru Kommersant un diplomat rus. Potrivit acestuia, Rusia ar dori să realizeze cât mai repede paşii puşi de acord, pentru ca din ianuarie 2013 să înceapă elaborarea acordului în vederea anulării totale a vizelor. 'Dacă UE ar avea voinţă politică în acest sens, vizele ar putea fi anulate până la Olimpiada din Soci', subliniază interlocutorul cotidianului rus.

Bruxellesul, însă, nu vrea o condiţionare în funcţie de evenimente. UE speră că modernizarea acordului din 2006 va reduce agitaţia din jurul ideii privind anularea totală a vizelor. La rândul lor, liderii de la Moscova insistă: acestea sunt două procese paralele, dintre care al doilea este în mod clar mai important.

Bate pasul pe loc şi elaborarea noului Acord de parteneriat şi cooperare, asupra căruia cele două părţi plănuiau să ajungă la o înţelegere după aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în decembrie anul trecut. Potrivit Kommersant, UE insistă asupra introducerii în acord a o serie de prevederi care nu sunt cuprinse în acordurile Rusiei cu OMC. Este vorba în primul rând de investiţii, concurenţă şi regimul comenzilor de stat. Moscova impută Bruxellesului că acesta vrea 'tot şi imediat', şi propune includerea în rubrica economică a noului acord doar a principiilor generale de cooperare, pentru ca cele specifice să fie soluţionate în cadrul unor negocieri suplimentare.

Participanţii la summit speră să compenseze lipsa unor rezultate concrete prin discutarea altor probleme de actualitate. Bruxellesul se aşteaptă ca Vladimir Putin să-i întrebe pe Van Rompuy şi Barroso despre soarta zonei euro cuprinsă de criză. La rândul lor, europenii intenţionează să discute cu preşedintele rus despre situaţia din Siria şi drepturile omului din Rusia. În special, europenii sunt preocupaţi de intenţia parlamentarilor ruşi de a înăspri legea privind mitingurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor