USR, semnal de alarmă: Zeci de companii de stat, din nou sub controlul PSD-ALDE

Printr-o manevră în Parlament, zeci de companii de stat ar putea ajunge din nou sub control politic şi clientelar al coaliţiei PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă USR.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După mai multe dezbateri şi retrimiteri în comisiile de specialitate, majoritatea PSD – ALDE din Senat a votat adoptarea unor excepţii importante de la aplicarea regulilor de transparenţă în managementul companiilor de stat, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de Uniunea Salvaţi România.

"Astfel, companii precum TAROM, Romarm, Avioane Craiova, Romaero şi alte companii din industria de apărare sau "companiile de apă" se întorc sub controlul numirilor politice directe, fără transparenţă şi fără respectarea criteriilor de profesionalism. Ultima pe listă, Complexul Energetic Oltenia, a fost adăugată în rândul excepţiilor chiar în cadrul dezbaterilor de astăzi din plenul Senatului după ce iniţial această propunere a fost respinsă în Comisia economică, industrii şi servicii", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR, deşi iniţial, propunerea legislativă viza doar exceptarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iată, că în realitate, această cauză a fost folosită de coaliţia de guvernare pentru a excepta zeci de companii de stat de regulile guvernanţei corporative.

"Este de aşteptat în acest sens ca lista excepţii să fie în continuare suplimentată cu alte şi alte companii de stat în Camera Deputaţilor, după bunul plac sau interesul particular al parlamentarilor PSD şi ALDE", a transmis USR.

USR a votat împotriva acestor excepţii atât în cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate, dar şi în plenul sesiunii de astăzi. În declaraţia susţinută cu această ocazie, senatoarea Silvia Dinică a insistat asupra lipsei de temei a unor astfel de excepţii care în realitate pot ascunde interese obscure şi clientelare ale celor aflaţi la guvernare.

"Iniţiatorii invocă siguranţa naţională pentru aceste excepţii dar siguranţa naţională trebuie să însemne şi performanţă, transparenţă şi integritate în managementul companiilor de stat", a declarat Silvia Dinică în plenul Senatului.

Uniunea Salvaţi România s-a opus acestei modificări legislative şi va vota împotriva unor astfel de demersuri şi în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

"USR susţine şi promovează transparenţa actului decizional şi integritatea persoanelor cu funcţii de conducere atât în administraţia centrală sau locală dar şi la nivelul companiilor de stat aflate în subordinea acestor instituţii", a mai transmis partidul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne