USR: PSD a plantat o bombă cu ceas! Sperăm că CCR nu va reînvia OUG 13 printr-o interpretare originală

PSD a plantat, în mod deliberat, o bombă cu ceas în ordonanţa de abrogare a OUG 13, care acum e pe cale să explodeze, a tras un semnal de alarmă Uniunea Salvaţi România.
Andrei Pricopie
09.09.2017

alte articole

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.09.2017

Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei de Urgenţă 14, act normativ prin care a fost abrogată infama OUG 13 privind dezincriminarea abuzului în serviciu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea în acest sens avansată de fosta şefă DIICOT Alina Bica, judecată pentru abuz în serviciu în dosarul retrocedărilor frauduloase.

"PSD a plantat, în mod deliberat, o bombă cu ceas în ordonanţa de abrogare, care acum e pe cale să explodeze. Era inevitabil ca persoane judecate pentru abuz în serviciu să o atace la CCR pentru că actul era susceptibil de neconstituţionalitate, fapt asupra căruia am avertizat încă de la adoptarea lui. Am încercat să remediem această situaţie, dar ne-am lovit de opoziţia dură a PSD. Din fericire, în Parlament a fost adoptată o lege de abrogare a OUG 13, iar teoretic aceasta nu mai poate intra în vigoare. Mi-e teamă însă că de la actualii judecători constituţionali ne putem aştepta la orice", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice.

USR a atras atenţia că însăşi procedura de adoptare a OUG 14 încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate.

"Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanţă şi complexitate deosebită. Este impusă şi condiţia ca intervenţiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era în vigoare la data adoptării ordonanţei de abrogare, iar importanţa şi complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituţionale textele care încalcă regulile de tehnică legislative", a precizat în februarie senatorul USR George Dircă, şi el membru al Comisiei Juridice.

Reamintim că OUG 14 includea, pe lângă articolul de abrogare a OUG 13 şi ale modificări ale legilor penale. USR a reuşit la dezbaterea OUG 14 să înlăture, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituţionalitate ale OUG 14, dar nu pe toate pentru că majoritatea PSD-ALDE s-a opus.

"Întrebarea noastră în lunile în care ne-am luptat pentru eliminarea definitivă a OUG 13 nu era dacă va contesta cineva la CCR ordonanţa de abrogare, ci când. Faptul s-a produs. Sperăm că CCR nu va reînvia printr-o interpretare originală OUG 13", a mai precizat Silviu Dehelean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor