Ministerele lui Cuc şi Shhaideh, lovite de rectificarea bugetară
alte articole
Ministrul PSD al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, principalele cifre ale rectificării bugetare, care este, susţine el, una pozitivă, în ciuda tuturor speculaţiilor pe această temă.
"Rectificarea a fost făcută în urma analizei bugetare pe primele luni ale anului şi având în vedere toate actele elaborate până acum. A avut în vedere un deficit de 2,96%. În primul semestru al acestui an, PIB-ul a înregistrat o creştere de 5,8 la sută, peste estimări. Consumul nu a fost principalul element a creşterii economice. Rezultatele economice argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 5,6%, faţă de cea de 5,2 cât se preconiza la începutul anului de 5,2%", a explicat Ionuţ Mişa, citat de ştiri.tvr.ro.
Potrivit ministrului de Finanţe, având în vedere un PIB de 837,1 miliarde lei faţă de 815,2 miliarde lei cât s-a estimat la începutul anului, se vor înainta Guvernului săptămâna viitoare următoarele propuneri:
- Ministerul Agriculturii primeşte în plus 1,5 miliarde lei. Au fost alocate suplimentar 1,7 miliarde pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţa de hectar.
- MAI primeşte 1,16 miliarde de lei pentru asigurarea mentenanţei în vederea menţinerii în stare operaţională a aeronavelor achiziţionate, a echipamentelor şi pentru asigurarea drepturilor salariale şi pensii militare de stat.
- Ministerul Sănătăţii - 207 milioane lei - pentru drepturi salariale
- Ministerul Muncii - 95,9 milioane lei - pentru plata drepturilor de asistenţă socială, pensii şi ajutoare, creştere copil, pentru persoanele persecutate pe criterii etnice.
- Ministerul de Finanţe -primeşte 426,6 milioane de lei - pentru plata drepturilor salariale precum şi plata despăgubirilor acordate în baza legilor de restituire proprietăţilor.
- Ministerul Justiţiei - plus 357,4 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale, pentru plata hotărârilor judecătoreşti, având ca obiect acordarea de daune şi interese moratorii sub forma dobânzii ilegale.
- SRI - plus 298,9 milioane lei, în principal pentru plata drepturilor salariale şi a pensiilor militare de stat.
- Ministerul mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat - plus 247,9 milioane pentru finanţarea programelor de sprijinire a IMM-urilor.
- Ministerul Public - plus 203,5 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale.
- SGG - 181,9 milioane lei, pentru plata salariilor personalului clerical aparţinând cultelor religioase.
- Diminuări ale bugetelor au fost la: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul administraţiei publice al fondurilor europene, Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
- fonduri suplimentare la bugetele autorităţilor locale au fost alocate suplimentar 697,2 milioane de lei:
- pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 milioane;
- pentru centre persoane cu handicap - 89,2 mil lei;
- însoţitori persoane cu handicap - 110,9 milioane lei;
- 61, 1 milioane lei - pentru Programul cornul şi laptele;
- Direcţiile de asistenţă socială - 78 de milioane lei.