Ministerele lui Cuc şi Shhaideh, lovite de rectificarea bugetară

Agricultura, Internele şi Sănătatea au primit cei mai mulţi bani la noua rectificare bugetară, în timp ce Ministerul Dezvoltării şi cel al Transporturilor au suferit cele mai mari pierderi, potrivit cifrelor prezentate de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.
Ionuţ Mişa (cetateanul.net)
Andrei Pricopie
08.09.2017

Ministrul PSD al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, principalele cifre ale rectificării bugetare, care este, susţine el, una pozitivă, în ciuda tuturor speculaţiilor pe această temă.

"Rectificarea a fost făcută în urma analizei bugetare pe primele luni ale anului şi având în vedere toate actele elaborate până acum. A avut în vedere un deficit de 2,96%. În primul semestru al acestui an, PIB-ul a înregistrat o creştere de 5,8 la sută, peste estimări. Consumul nu a fost principalul element a creşterii economice. Rezultatele economice argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 5,6%, faţă de cea de 5,2 cât se preconiza la începutul anului de 5,2%", a explicat Ionuţ Mişa, citat de ştiri.tvr.ro.

Potrivit ministrului de Finanţe, având în vedere un PIB de 837,1 miliarde lei faţă de 815,2 miliarde lei cât s-a estimat la începutul anului, se vor înainta Guvernului săptămâna viitoare următoarele propuneri:

- Ministerul Agriculturii primeşte în plus 1,5 miliarde lei. Au fost alocate suplimentar 1,7 miliarde pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţa de hectar.

- MAI primeşte 1,16 miliarde de lei pentru asigurarea mentenanţei în vederea menţinerii în stare operaţională a aeronavelor achiziţionate, a echipamentelor şi pentru asigurarea drepturilor salariale şi pensii militare de stat.

- Ministerul Sănătăţii - 207 milioane lei - pentru drepturi salariale

- Ministerul Muncii - 95,9 milioane lei - pentru plata drepturilor de asistenţă socială, pensii şi ajutoare, creştere copil, pentru persoanele persecutate pe criterii etnice.

- Ministerul de Finanţe -primeşte 426,6 milioane de lei - pentru plata drepturilor salariale precum şi plata despăgubirilor acordate în baza legilor de restituire proprietăţilor.

- Ministerul Justiţiei - plus 357,4 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale, pentru plata hotărârilor judecătoreşti, având ca obiect acordarea de daune şi interese moratorii sub forma dobânzii ilegale.

- SRI - plus 298,9 milioane lei, în principal pentru plata drepturilor salariale şi a pensiilor militare de stat.

- Ministerul mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat - plus 247,9 milioane pentru finanţarea programelor de sprijinire a IMM-urilor.

- Ministerul Public - plus 203,5 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale.

- SGG - 181,9 milioane lei, pentru plata salariilor personalului clerical aparţinând cultelor religioase.

- Diminuări ale bugetelor au fost la: Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul administraţiei publice al fondurilor europene, Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

- fonduri suplimentare la bugetele autorităţilor locale au fost alocate suplimentar 697,2 milioane de lei:

- pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 milioane;

- pentru centre persoane cu handicap - 89,2 mil lei;

- însoţitori persoane cu handicap - 110,9 milioane lei;

- 61, 1 milioane lei - pentru Programul cornul şi laptele;

- Direcţiile de asistenţă socială - 78 de milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor