USR: Legea salarizării, scrisă pe genunchi. Li s-a văzut oaia dintre frunze
alte articole
În cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri la Parlament, deputatul a explicat că în comisia de resort s-a lucrat în ultimele două zile pe genunchi, într-o atmosferă de gară îmbâcsită.
"În ultimele două zile, la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, Guvernul a avut un exerciţiu de demonstrare a limitelor proprii şi, ca să formulez în spiritul ultimelor declaraţii de la nivel guvernamental, li s-a văzut oaia dintre frunze, din păcate. La ce mă refer? Aseară, la ora 23,00 în Comisia de muncă, fără niciun studiu, fără nicio politică publică, fără niciun argument, mai degrabă cu degetele înfipte în excel, mai marii ţării, o parte dintre ei, refăceau grila de salarizare pentru primar şi viceprimar, pentru preşedinţi şi vicepreşedinţii de CJ. Şi asta este relevant, pentru că acestea vor fi limitele salarizării în domeniul administraţiei publice locale. Se puneau coeficienţi, jumătate de coeficient, se constata cu mirare faptul că în România există primării de comune cu peste 20.000 locuitori, precum şi că avem localităţi declarate municipii deşi au sub 20.000 locuitori. Asta era ce flutura aseară în comisii, într-o atmosfera de gară îmbâcsită, pentru că nu se lucra profesionist (...) se jucau oamenii cu cifrele de parcă nu ar fi o lege care afectează 1,2 milioane de cetăţeni", a explicat deputatul USR.
Potrivit lui Cristian Seidler, funcţii întregi şi agenţii întregi nu au fost cuprinse în lege, "au fost uitate afară".
"Probabil s-a constatat că sunt oile negre ale României!", a punctat deputatul, făcând (din nou) trimitere la celebrele declaraţii ale lui Daea şi Dobre pe tema oii ca brand de ţară.
În timp ce unele agenţii nu şi-au găsit loc în lege, pe de altă parte, aleşii au găsit de cuviinţă să facă economie la buget tăind din salariile a 500 de IT-işti din Justiţie. Aceştia îşi vor putea găsi loc de muncă la privat, a remarcat deputatul, iar statul român probabil va contacta servicii IT la suprapreţ.
Argumentele USR nu au fost ascultate ba chiar de multe ori aceste amendamente, prin care se cerea transparentizare şi depolitizare, nu s-au citit, a mai precizat Seidler.
Deputatul a mai ţinut să remarce faptul că cele mai multe amendamente admise la legea salarizării au fost cele ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, ceea ce practic înseamnă că Guvernul a repurtat mari victorii în a-şi amenda propria lege.
"Asta ne arată că, din păcate, legea este scrisă pe genunchi. Nu ne-ar mira că după adoptarea acestei legi sau chiar şi până la adoptarea acestei legi să mai vedem modificări chiar de substanţă şi chiar şi după aceea să vedem ordonanţe de urgenţă care să o modifice, pentru că are mari hibe", a afirmat Seidler.
Acesta a mai precizat că reprezentanţii Guvernului au admis că anvelopa salarială prevăzută iniţial, de 32 miliarde de lei, este deja depăşită.
"Calculele noastre arată că sunt undeva la peste 42 miliarde de lei şi asta uitându-ne doar la punctul de vedere al Guvernului.
Din dezbaterile din comisie a mai rezultat că de anul viitor impozitarea şi taxarea salarială vor fi diferite în ceea ce priveşte sectorul privat şi sectorul public, nu se ştie însă cum. Ce se poate şti însă cu siguranţă e că nimeni nu poate face niciun calcul, a remarcat Seidler.
"Modalitatea actuală de calcul a salariilor este una, modalitatea de calcul de la 1 ianuarie este un mister, iar doamna Olguţa Vasilescu ne-a spus, zâmbind arogant: "staţi aşa nu vă grăbiţi, veţi vedea!" Deci este un semi-secret de stat, înţeleg, în momentul de faţă ceea ce ne pregăteşte Guvernul", a precizat Cristian Seidler.
De asemenea, deputatul a opinat că politica de sporuri rămâne un "haos generalizat". În loc să reaşeze legislaţia specială în materie, guvernul limitează la 30% dar prin diverse note de subsol se fac tot felul de excepţii care vor introduce arbitrariul.
Seidler a adăugat că USR a cerut Guvernului în mod expres să publice toate informaţiile pe care le deţine în ceea ce priveşte salarizarea.
"Informaţia completă nu există, pentru că nu s-au obosit să sintetizeze informaţiile venite din teritoriu de la autorităţi. Ei nu ştiu nici măcar care sunt toate autorităţile din România, aşa că, ce va face USR, va înainta Guvernului, ca să aibă pe viitor, cel puţin, o listă a tuturor instituţiilor publice din România. Să nu mai uităm pe afară Institutul Cultural Român, să nu mai uităm pe dinafară, Institutul Naţional al Patrimoniului, Agenţia de Salvare a vieţilor pe mare sau alte instituţii care au fost uitate din legea salarizării, unele introduse pe parcurs, altele sperăm că urmează, sau nu... Pentru că amendamentele prin care noi doream introducerea unor instituţii ce există deja în legea salarizării a fost respinsă fără niciun argument", a adăugat deputatul USR.