Federaţia Internaţională a Actorilor protestează contra legii salarizării unitare

Cea mai mare organizaţie internaţională a actorilor adresează o scrisoare deschisă conducătorilor ţării, pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de legea salarizării unitare.
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Federaţia Internaţională a Actorilor - FIA protestează împotriva proiectului Legii Salarizării Unitare. Într-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Premierului, şefilor celor două Camere ale Parlamentului şi comisiilor de resort din legislativ, precum şi Ministrului Culturii, FIA - cea mai mare organizaţie internaţională a actorilor, care cuprinde aproximativ 100 de federaţii sindicale şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări - îşi exprimă "profunda îngrijorare" faţă de noul proiect de lege a salarizării susţinând că acesta îi discriminează pe artiştii interpreţi faţă de alţi bugetari.

"Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure muzicienii din orchestre, muzicienii din coruri şi balerinii că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti. Rămânem la dispoziţia dumneavoastră în cazul în care doriţi să contactaţi FIA cu privire la acest subiect" - se arată în scrisoare, potrivit comunicatului de presă remis de FAIR MediaSid redacţiei Epoch Times.

Vă prezentăm alăturat scrisoarea transmisă premierului Sorin Grindeanu de către Dominick LUQUER, Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Actorilor.

Reamintim că aceasta este a doua reacţie a organizaţiilor internaţionale de profil împotriva proiectului Legii Salarizării. În data de 17 mai, Federaţia Internaţională a Muzicienilor a protestat împotriva aceluiaşi proiect de lege (vezi aici).

"Referitor la : Proiectul de Lege al angajaţilor din sectorul public ce propune reclasificarea dansatorilor, a muzicienilor din orchestre şi a muzicienilor din coruri.

FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) a aflat cu profundă îngrijorare de noul proiect de lege privitor la angajaţii din sectorul public şi de modificările propuse ale sistemului de clasificare a angajaţilor de stat care afectează artiştii interpreţi (Anexa nr.2, pag 56 şi 57.)

Observăm cu dezamăgire că acest proiect de lege propune ca muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri, la fel ca şi dansatorii să fie degradaţi de la criteriul 1 la criteriul 3 de angajare, în vederea alocării pentru aceştia a unei grile salariale mai mici.

Acest lucru poate introduce o discriminare inacceptabilă între actori, actori mânuitori păpuşi-marionete şi alţii, care pe bună dreptate îşi păstrează plasarea în cadrul criteriului 1 din lege şi pe de altă parte dansatorii şi muzicienii care îşi pierd această încadrare.

FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) reprezintă sute de mii de artişti internaţionali prin intermediul a circa 100 de sindicate şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări de pe întreg globul. FIA reprezintă interpreţi inclusiv dansatori din toate domeniile. În cadrul Grupului European FIA s-au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea abilităţilor, schemelor de tranziţie şi mobilitate a dansatorilor.

Dansul este unanim recunoscut ca reprezentând o carieră profesională ce presupune exerciţiu intens şi aptitudini speciale, echivalente celor din alte domenii (actori, artişti de circ, muzicieni etc.) Acest fapt este reflectat în EQF (Cadrul European al Clasificărilor) din domeniul dansului şi reprezintă fundamentul mai multor recalificări şi scheme de tranziţie din această arie profesională.

Reclasificarea propusă de proiectul de lege din România, glisează de la recunoaşterea universală a valorii formării şi calificărilor de dans degradând fundamental această profesie. Aceasta va împiedica în mod serios capacitatea dansatorilor de a-şi câştiga existenţa din meseria lor şi afectează negativ şansele lor privind recalificarea şi tranziţia. Acest fapt este la fel de adevărat şi pentru muzicienii supuşi acestei reclasificări salariale.

Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure dansatorii, muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinut pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne