USR iese cu acuzaţii grave: Rafila blochează şansa la viaţă a bolnavilor de cancer din România

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)

În România, ţară în care cancerul este a doua cauză de mortalitate, ministrul PSD al Sănătăţii amână aplicarea Planului naţional pentru combaterea cancerului, după ce, de peste şase luni, nu a binevoit să vină cu normele de aplicare, a acuzat Uniunea Salvaţi România, care îi reproşează lui Alexandru Rafila că "blochează şansa la viaţă a bolnavilor".

Potrivit USR, Alexandru Rafila a "descoperit" acum că legea pe care a semnat-o şi el şi care a fost promulgată în noiembrie 2022 conţine "probleme". Zice că va promova el un alt plan.

"Între timp, românii care au cancer rămân fără ajutor în lupta cu boala necruţătoare", se arată în comunicatul USR.

USR îl cataloghează pe Rafila drept "cel mai leneş ministru din istoria României"

"Rafila, cel mai leneş ministru din istoria României - care în 18 luni de mandat a avut zeci de vizite de lux -, blochează şansa la viaţă pentru 100.000 de români care sunt diagnosticaţi, anual, cu cancer. Fiul unui torţionar al fostei Securităţi, Alexandru Rafila este uns cu toate alifiile securiste şi a pus la punct un plan elaborat de discreditare şi distrugere a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. De ce? Din orgoliu nemăsurat. S-a considerat umilit când nu a fost aşezat ca figură centrală în elaborarea şi promovarea Planului, deşi l-a semnat ca iniţiator. De ce i s-a refuzat rolul principal? Pentru că nu are nici cea mai mică legătură cu domeniul oncologiei. Rafila este malefic şi răzbunător. Cu Rafila în fruntea Ministerului Sănătăţii, cuvântul DEZASTRU va fi sinonim cu sănătatea în România!", a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, lansat în ianuarie 2022 şi aprobat de Parlament în octombrie 2022, trebuia să se aplice din 2023.

USR susţine că ministrul Alexandru Rafila, co-semnatar al planului, trebuia doar să redacteze normele de aplicare astfel încât măsurile să fie implementate. În loc de asta, la aproape un an şi jumătate de la ceremonia de la Palatul Cotroceni în care dădea asigurări că va da prioritate acestei probleme de sănătate publică, Alexandru Rafila "se încurcă în minciuni": spune că Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat cu privire la legea adoptată cu unanimitate de voturi de Parlament.

"Mergeţi în spitale, domnule ministru Rafila! Uitaţi-vă în ochii bolnavilor şi explicaţi-le de ce jucaţi şah pe sănătatea şi demnitatea lor. Asta face azi ministrul Rafila: îşi bate joc de bolnavii de cancer. Avem cele mai triste statistici la numărul de pacienţi oncologici, la speranţa lor de viaţă şi la condiţiile în care sunt trataţi. 10 luni au avut timp experţii PSD-PNL să analizele Planul Naţional de Cancer. Şi încă 7 luni să elaboreze normele. Sunt luni în care s-a murit în spitalele din România, luni în care bolnavii au vândut tot pentru a pleca la tratament în străinătate. Ruşine!", a menţionat Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

USR îi cere lui Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi viitor prim-ministru garantat de Klaus Iohannis, să îl sancţioneze pe Alexandru Rafila "pentru dezastrul din mandatul de ministru al Sănătăţii, dezastru încununat cu distrugerea Planului pentru combaterea cancerului."

"Dacă tot pozează în politician interesat de nemulţumirile din Sănătate, Marcel Ciolacu să înceapă prin a apăra drepturile bolnavilor de cancer din România!", a mai transmis USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne