USR acuză: PSD face din nou scut în jurul corupţilor

Parlamentul nu este instanţă judecătorească şi trebuie să lase Justiţia să se pronunţe în acest caz, transmit reprezentanţii USR, care acuză faptul că PSD şi ALDE au demonstrat din nou, prin votul de marţi, că fac scut în apărarea corupţilor.
Loredana Diacu
31.05.2017

alte articole

Stelian Ion (Epoch Times)
Loredana Diacu
31.05.2017

Majoritatea PSD – ALDE a decis să facă din nou scut în jurul corupţilor, acuză Uniunea Salvaţi România, după ce în plenul Camerei Deputaţilor s-a votat marţi împotriva cererii de urmărire penală a social-democratului Eugen Bejinariu.

Indignaţi de rezultatul votului, reprezentanţii USR, formaţiune care a votat în favoarea urmăririi penale, transmit că Parlamentul nu este instanţă judecătorească şi trebuie să lase Justiţia să se pronunţe în acest caz.

Am ascultat o apărare pe fondul cauzei, cum se spune în avocatură. Nu cred că era oportună o astfel de abordare. Nu suntem instanţă judecătorească să ascultăm argumentele juridice în amănunt. Acum trebuie să decidem dacă facem sau nu scut împotriva unui coleg acuzat de fapte grave, pentru că un prejudiciu de peste 60 de milioane de dolari, aşa cum este prezentat în acuzaţia Parchetului, arată o faptă deosebit de gravă. Trebuie să decidem dacă Parlamentul lasă Justiţia să se pronunţe”, a declarat Stelian Ion într-o intervenţie în plenul Parlamentului.

Înţeleg că sunt foarte multe argumente în apărare, de ce colegul nostru se fereşte să le prezinte în faţa instanţei, care ar putea să dea o soluţie de achitare şi să scape fără aceste suspiciuni? Dacă vom decide să barăm accesul la Justiţie, vor exista în continuare suspiciuni asupra domniei sale. Cred că trebuie să ţinem cont de ceea ce s-a întâmplat în societate în ultima perioadă. Lumea a ieşit masiv în stradă inclusiv pentru ideea că parlamentarii să nu facă scut în jurul politicienilor atunci când la adresa lor sunt acuzaţii concrete. Ar trebui să ţinem cont de solicitarea a sute de mii de români”, a adăugat Stelian Ion în intervenţia sa.

Reprezentanţii USR reamintesc că anul trecut, în timpul campaniei electorale, liderii PSD s-au delimitat de acest caz şi i-au cerut lui Eugen Bejinariu să îşi dea demisia din Parlament pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei. După ce au câştigat alegerile, membrii PSD şi-au schimbat însă poziţia cu privire la acest caz şi au votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale, dovedind încă o dată dispreţ pentru solicitările din stradă ale românilor.

"Avizul negativ dat de Comisia juridică pentru cererea DNA, înainte de votul din plen, a fost o decizie pur politică, întrucât PSD şi ALDE au majoritate în comisie. Preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a invocat o „găselniţă avocăţească” pentru a justifica respingerea cererii, întrucât a descoperit o problemă legată de încadrarea juridică a faptei. Juriştii USR au arătat că Parlamentul putea să facă o încadrare corectă a faptei de abuz în serviciu, indiferent dacă se baza pe Legea 78/2000 sau pe Codul Penal, astfel încât să corecteze greşeala şi să aprobe cererea DNA", concluzionează USR.

Reamintim că marţi, Camera Deputaţilor a respins cererea DNA în cazul Bejinariu cu 183 de voturi "împotrivă", 88 "pentru" şi 2 abţineri.

Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 - 2004, este acuzat de DNA de săvârşirea, pe vremea în care a deţinut funcţia ministerială, a infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, în celebrul dosar "Microsoft 2".

Potrivit DNA, Bejinariu a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers Gmbh a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a fi favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor