Urmărire penală pentru ucidere din culpă în dosarul Gigină. Plus sechestru pe averea acuzaţilor

Odată îndeplinite cerinţele legale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea şefului statului, procurorii îl cercetează oficial pe Oprea pentru ucidere din culpă. Mai mult, i-au pus şi sechestru pe avere.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie au dispus luni începerea urmării penale pentru ucidere din culpă faţă de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină cât şi faţă de SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, firma care a săpat groapa ce a cauzat moartea poliţistului. Tot de ucidere din culpă sunt acuzaţi şi Petre Mazilu, administratorul firmei precum şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei.

De asemenea, DNA a dispus instituirea sechestrului pe bunurile fostului vicepremier Gabriel Oprea cât şi pe cele ale lui Petre Mazilu şi ale lui Corcodel Adrian. Sechestrul a fost instituit în condiţiile în care, potrivit unor surse citate de Mediafax, familia lui Gigină ar fi cerut 3 milioane de euro despăgubiri de la firma lui Mazilu şi de la fostul vicepremier Gabriel Oprea, pe care tânărul îl escorta în seara morţii.

În aceeaşi cauză, DNA dispusese anterior (pe 5 februarie a.c.) efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere precum şi abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei rutiere.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante:

- la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne Oprea Gabriel;
- în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie;
- dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei: prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice; modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, susţine DNA.

Concret, potrivit procurorilor, există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile acestuia.

Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, că deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, susţin procurorii.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia.

Din cercetări a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre şi şefului de echipă Corcodel Adrian.

"Am relatat tot ce s-a întâmplat. S-a pus sechestru pe proprietăţile pe care le am, pe toate. Mă acuză doar că semnalele nu au fost reflectorizante, dar nu se impun semne reflectorizante în toate cazurile. Nu e niciun prejudiciu, probabil sunt pretenţiile familiei de nişte bani. Am înţeles că au cerut trei milioane. O văd nedreaptă (n.r măsura) dar ce poţi să faci? Trebuie să respecţi regulile jocului, legea din ţara asta. Conturile nu le-au blocat, ar însemna să distrugă tot. Nu e intenţia de a distruge, e o măsură de a nu putea vinde", a declarat Petre Mazilu, citat de Mediafax, după ce a fost informat de procurori că i s-a pus sechestru pe bunuri.

Mazilu le-a mai transmis jurnaliştilor că nu are ce să îşi reproşeze în legătură cu modul în care a fost semnalizată groapa.

"Semnalizările au fost corecte. Se ştia de groapă. S-a lucrat trei zile înainte, cu o oră înainte a trecut o delegaţie, chiar a preşedintelui, deci nu se poate spune că nu au fost semnalizate corect. Erau două lămpi, "licurici" cum le spunem noi, care funcţionau. Una funcţiona şi după accident, cea care nu a fost distrusă."

Mai amintim că procurorii DNA au dispus miercuri începerea urmării penale pentru omor din culpă atât faţă de Gabriel Oprea, cât şi faţă de Petre Mazilu şi firma acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne