UPDATE. Primele nereguli la alegerile din Moldova: bruscarea observatorilor şi transportarea organizată a alegătorilor

Duminică, 30 octombrie, moldovenii sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a-şi alege un nou preşedinte. Între timp, la doar şase ore de la deschiderea secţiilor de vot, observatorii înregistraţi să monitorizeze scrutinul au raportat primele nereguli.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

UPDATE: Potrivit observatorilor Promo-Lex, au fost atestate 26 de cazuri în care observatorilor naţionali sau internaţionali, precum şi celor ai concurenţilor electorali nu li s-a permis observarea liberă a procesului electoral. Nu li s-ar fi permis să se mişte liber prin secţia de votare, sau, din contră, li s-ar fi impus obsevatorilor să se conformeze anumitor reguli care nu sunt prevăzute direct de regulamentul Comisiei Electorale Centrale şi codul electoral.

„În 23 secţii de votare buletinele de vot nu sunt păstrate în mod sigur. 226 de cazuri în care alegătorilor li s-a permis votarea fără o verificare corespunzătoare. 127 de cazuri constatate în care nu au fost aplicate ştampila „votat„ în fişa de însţire a buletinului de identitate. 15 cazuri de votare cu documente necorespunzătoare sau fără documente. 56 de cazuri în care nu a fost verificată fişa de însoţire a buletinului de identitate. În 93 de secţii a fost observată vânzarea de băuturi alcoolice. 13 cazuri de acte de violenţă sau intimidarea alegătorilor, legate de cele mai multe ori de problemele depistate de alegători în listele electorale, sau au obsevat la domiciliul lor şi alte persoane. Încălcarea secretului de vot în 170 de cazuri. Au fost observate şi cazuri în care alegătorii şi-au fotografiat buletinele de vot.”, a declarat preşedintele Promo-Lex, Pavel Postică, potrivit unui comunicat remis Epoch Times.

***

Astfel, la o secţie de vot din Chişinău, în cazul unor buletine de vot, ştampila ”retras” a fost aplicată în dreptul candidatului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi nu în dreptul lui Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat retras acum câteva zile din cursa electorală.

La Orhei, de dimineaţă mai mulţi cetăţeni au anunţat că autorităţile i-ar împiedica să îşi exercite dreptul de vot. Bătrânii ar fi şantajaţi cu ridicarea cardurilor de reduceri pentru magazinele sociale din Orhei, deschise de către actualul primar, Ilan Şor, anunţă cei de la Promo-LEX. Potrivit observatorilor, în secţiile de votare au fost observate persoane care au misiunea să numere orheienii care se prezintă la vot.

Totodată, chiar dacă legislaţia electorală interzice afişarea publicităţii electorale în ziua alegerilor, Promo-LEX anunţă că această prevedere este, în mare parte, ignorată, iar în mai multe localităţi din ţară, prezenţa materialelor electorale în raza secţiilor de vot este sporită.

În Chişinău, a fost depistat şi un caz de transportare organizată la secţia de vot a alegătorilor.

În unele localităţi din ţară, observatorii au avut acces restricţionat în secţiile de votare, mai sesizează Promo-LEX. La Anenii Noi, observatorului Promo-LEX i-a fost interzis accesul, în timp ce în Cârnăţeni, observatorii au fost bruscaţi de către preşedintele secţiei.

În cursul dimineţii, prezenţa la vot a fost de 700.000 de alegători din totalul de circa 3,2 milioane aşteptaţi astăzi la urnele de vot. Cei mai activi sunt cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 de ani, respectiv 36,37% dintre cei care au votat până acum.

La polul opus, cei mai pasivi se pare că sunt tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani, doar 7,14% exercitându-şi dreptul de vot până la ora actuală, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe