UPDATE: Poliţia cehă marchează braţele imigranţilor cu numere de identitate

O poliţistă cehă marchează braţul unui refugiat cu un număr de identitate.
O poliţistă cehă marchează braţul unui refugiat cu un număr de identitate. (Captură Foto)

UPDATE: După criticile apărute pe plan internaţional cu privire la marcarea imigranţilor, autorităţile cehe au anunţat că poliţia a renunţat la acea măsură şi că, în schimb, va utiliza brăţări din plastic pe care vor fi trecute datele de identificare necesare.

*************

În ultimele câteva luni, Europa s-a confruntat cu o nouă criză: cea a refugiaţilor. Părăsindu-şi ţările de origine zguduite de conflicte şi sărăcie din Orientul Mijlociul şi Africa, un număr tot mai mare de imigranţi încearcă să traverseze Marea Mediterană şi să ajungă în Europa pentru o viaţă mai bună.

Confruntată cu această situaţie a refugiaţilor, Republica Cehă a decis să adopte o tactică mai diferită, ce a stârnit unele controverse pe plan internaţional. Şi anume, poliţiştii cehi scriu numere de identificare pe braţele imigranţilor care caută azil, unii critici sustinând că această măsură aduce aminte de practica Germaniei naziste de a marca antebraţele prizonierilor din lagărele de concentrare.

Peste 200 de imigranţi, majoritatea din Siria, au primit o astfel de „ştampilă” din partea poliţiei cehe la gara Breclav, declanşând nemulţumiri în rândul mai multor grupuri şi activişti pentru drepturile omului din lume.

“Rămân mereu uimit că oamenii se uită la Holocaust şi se gândesc că doar germanii şi evreii au avut de învăţat nişte lecţii”, a declarat Andrew Stroehlein, directorul media pentru Europa în cadrul Human Rights Watch.

“Nu există nicio lege care să dea poliţiei dreptul de a marca oamenii în acest fel”, a declarat Zuzana Candigliota, avocată la Liga Cehă a Drepturilor Omului.

Spre deosebire de alte state UE, Republica Cehă susţine că oamenii care pătrund în ţară fără o cerere de azil înregistrată ar trebui să fie întorşi în ţara din care au sosit.

Lucie Novakova, purtătoare de cuvânt a Ministerului ceh de Interne, a apărat mişcarea, susţinând că aceasta a fost declanşată de numărul tot mai mare de copii în rândul celor caută azil. “Obiectivul nostru este acela de a opri copiii să se piardă”.

“De asemenea, scriem codul trenului cu care au sosit [imigranţii] astfel încât să ştim în ce ţară ar trebui să îi trimitem înapoi în cadrul sistemului de reintegrare”, a mai susţinut Novakova.

Conform agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), o persoană care caută azil este o persoană care susţine că este un refugiat, dar ale cărei afirmaţii încă nu au fost evaluate definitiv.

Pe baza regulamentelor din Marea Britanie şi ale altor ţări, o persoană este numită oficial “refugiat’ când guvernul ţării respective îi acceptă cererea pentru azil. Totuşi, o persoană care caută azil este o persoană care şi-a părăsit ţara natală şi a depus o cerere oficială pentru a primi azil într-o altă ţară, dar a cărei cerere încă nu a fost finalizată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe