UPDATE - România şi Bulgaria inaugurează noul pod Calafat-Vidin
alte articole
UPDATE- Premierul Victor Ponta va participa vineri, 14 iunie, la inaugurarea podului Podul Calafat-Vidin, alături de omologul său bulgar, Plamen Oresarski şi de comisarul european pentru Politica Regională, Johannes Hahn.
La ceremonie este aşteptat şi preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev. Printre invitaţii de onoare, regăsim numele Dlui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, cel care în martie 2000, în calitate de şef al Guvernului, a semnat acordul româno-bulgar pentru construirea celui de al doilea pod peste Dunăre, între bulgari şi români.
Prealabil inaugurării podului, parţile au aprobat deschiderea la Calafat-Vidin a unui nou punct de trecere a frontierei. Punctul va fi rutier, feroviar de marfă şi de călători şi fluvial. Echipe mixte de poliţişti de frontieră bulgari şi români vor efectua controlul călătorilor şi mărfurilor pe teritoriul românesc în cazul traficului rutier şi pe cel bulgăresc în cazul traficului feroviar.
Pe 14 iunie 2013, podul Calafat şi Vidin va fi inaugurat. Este cel de al doilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria, după Giurgiu-Russe.
Podul a avut o istorie lungă şi zbuciumată. Ani de zile, începând din 1993, românii şi bulgarii s-au certat cu privire la locaţia lui. Bulgaria ar fi vrut să reînvie izolatul orăşel al Vidinului, construind podul cât mai spre vest posibil, între Vidin şi Calafat. România, în schimb, îşi dorea ca podul să fie construit înspre est, între Turnu Măgurele şi Nikopol, astfel încît camioanele ce tranzitau Europa să rămână cât mai mult pe teritoriu românesc.
După ani de neînţelegeri, a trebuit ca Uniunea Europeană "să bată cu pumnul în masă". Un nou pod peste Dunăre era de importanţă vitală, nu doar pentru dezvoltarea Coridorului de Transport Pan European IV ci pentru întreaga axă de transport est-europeană.
Aşadar, la începutul anului 2000, Uniunea Europeană, prin intermediul lui Bodo Hombach, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est a început să se implice puternic pentru soluţionarea disputei româno-bulgare. Pe data de 25 martie 2000, într-o vizită făcută la Arad, Bodo Hombach declara:
Colaborarea în cadrul Pactului de Stabilitate cu partenerii români merge foarte bine. Pactul este un element real şi important pentru integrarea europeană. Coridorul IV înseamnă foarte mult: căi de comunicaţie feroviare, rutiere, energetice şi de telecomunicaţii. Avem în vedere construirea unui pod între Calafat şi Vidin, pod ce va aduce foloase tuturor.”
Trei zile mai târziu, pe 28 martie, premierii român şi bulgar din acele vremuri, Mugur Isărescu şi Ivan Kostov, au semnat la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Constantinescu şi a lui Bodo Hombach, acordul privind construcţia celui de-al doilea pod peste Dunăre în zona Calafat-Vidin.
Au trecut alţi ani lungi de studii de fezabilitate, licitaţii şi tergiversări până când, în 2007, a început şi construcţia fizică a podului. Pe hârtie, se estima că va fi finalizat în 2010 şi că va costa 200 de milioane USD. Bulgarii îşi doreau ca lucrările să fie executate preponderent de subcontractori din ţara lor. Finalmente, podul a fost construit de firma spaniolă Fomento de Construcciones y Contratas. Valoarea contractului cu firma spaniolă s-a ridicat la 99.955.946 euro iar costul total al lucrării este stabilit la 236 de milioane.
Iar luna aceasta, la 13 ani de la semnarea acordului româno-bulgar, podul cu o lungime de doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti va fi în sfârşit inaugurat.
Până în 2030 ar urma sa fie traversat de 8.400 de vehicule şi 30 de trenuri pe zi. Ivailo Moskovski, ministrul Transporturilor din Bulgaria, estimează că traficul ar ajunge la 100.000 de vehicule în primul an de operare a podului.
Potrivit unui proiect de decizie publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor de la Sofia, taxa pentru vehiculele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone şi maxim 23 locuri va fi de 12 euro, cele având între 7,5 şi 12 tone vor plăti 18 euro, camioanele de peste 12 tone cu maxim trei axe vor plăti 25 euro, iar cele cu patru şi mai multe axe - 37 euro. Taxa pentru un autoturism va fi de 6 eur.
În prezent, pentru un tir, costul trecerii Dunării cu feribotul între Calafat şi Vidin este de 92 de Eur.
Podul va fi administrat de o societate româno-bulgară, urmând ca profitul să fie împărţit în funcţie de procentul investiţiilor realizate de fiecare parte. Astfel, partea română va încasa 17 la sută din venituri, restul de 83 de procente urmând a ajunge la bulgari.
Totul pare a fi pregătit pentru înaugurarea de pe 14 iulie. Cel puţin pe partea... română de pod. Guvernanţii noştri şi-au făcut treaba. Ultimul retuş în sarcina părţii române a constat în schimbarea cabinelor poliţiştilor de frontieră care fuseseră construite pe modelul „România şi Bulgaria sunt în Schengen deja”. Drept care, ministrul Relu Fenechiu a dispus schimbarea lor.
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre partea bulgară. Vecinii noştri se plâng. Podul este frumos dar... nu exisă drum până la el.
"Avem un pod, dar nu şi drum - asta este situaţia" a comentat Ilian Filipov, membru al Consiliului de administraţie al Asociaţiei transportatorilor rutieri din Bulgaria. "Din câte am auzit, podul în sine este foarte bun, problema este cum să ajungem la el. Dacă nu putem ajunge, atunci el practic nu există pentru noi", a mai afirmat Filipov.
În opinia lui, inaugurarea noului pod programată pentru 14 iunie nu va schimba în nici un fel situaţia cu transporturile internaţionale, iar transportatorii bulgari vor continua să folosească ruta prin Serbia pentru a ajunge în vestul Europei. Până când situaţia cu drumurile din România şi nord-vestul Bulgariei nu se va schimba, noul pod va fi utilizat doar de camioanele care au ca destinaţie zona din nord-vestul Bulgariei şi care şi acum folosesc feriboturile pe Dunăre, avertizează transportatorii bulgari.
Indiferent însă de nemulţumiri şi dispute, inaugurarea este considerată o mare realizare de către ambele ţări. La ceremonia din data de 14 iunie, din partea României, vor participa premierul României, Victor Ponta însoţit de o serie de alţi membri ai guvernului, între care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Din partea Uniunii Europene, va veni comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn.
Bulgarii vor fi reprezentaţi de preşedintele Rosen Plevneliev, de premierul Plamen Oreşarski şi de preşedintele parlamentului Mihail Mikov.