UPDATE. Dan Nica, în continuare "imun". Camera Deputaţilor consideră Parlamentul European incompetent în cazul acestuia

Comisia Juridică (JURI) a Parlamentului European a amânat, joi, pentru a doua oară, adoptarea unui raport privind cererea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a eurodeputatului român Dan Nica, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în megadosarul de corupţie Microsoft.
Dan Nica (cdep.ro)
Loredana Diacu
16.04.2015

UPDATE - "Răspunsul trimis de Camera Deputaţilor nu este corect. Avem o decizie a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că un fost ministru, dacă în prezent este parlamentar, poate fi cercetat numai dacă Parlamentul îi ridică imunitatea. Dan Nica este europarlamentar, adică tot parlamentar, dar într-o altă Cameră. Deci DNA a cerut ridicarea iumunităţii Camerei din care face parte, adică Parlamentului European", a explicat Monica Macovei pentru Adevărul.

***

Comisia Juridică (JURI) a Parlamentului European a amânat, joi, pentru a doua oară, adoptarea unui raport privind cererea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a eurodeputatului român Dan Nica, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în megadosarul de corupţie Microsoft.

Daniel Buda, membru supleant al JURI, a declarat, pentru Hotnews că amânarea se datorează faptului că eurodeputaţii JURI au primit miercuri seara, de la Camera Deputaţilor de la Bucureşti un răspuns în limba română în care forul legislativ românesc opina că Parlamentul European nu are competenţe în privinţa imunităţii lui Nica (PSD, S&D).

"S-a amânat din nou chestiunea legată de imunitatea domnului Dan Nica, pentru că am primit aseară, târziu, documentul de la Camera Deputaţilor şi nu era tradus în engleză. După părerea mea, DNA a făcut bine că a cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii în cazul Nica, pentru că dânsul este europarlamentar în acest moment", a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).

Potrivit sursei citate, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a transmis miercuri, Parlamentului European, la solicitarea acestuia, un răspuns în care susţine că Parlamentul European nu este competent în privinţa imunităţii lui Dan Nica, în dosarul Microsoft:

"Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Nica şi, pe cale de consecinţă, orice solicitare făcută împotriva unui europarlamentar român făcută în baza art 109 al. 2 din Constituţie trebuie respinsă ca fiind greşit interpretată, deoarece instituţia nu are atribuţii în a emite astfel de cereri împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României. Aceasta este şi prevederea din legea responsabilităţii ministeriale şi aceasta este şi prevederea care rezultă din hotărârea Curţii Constituţionale", a declarat, miercuri, Nicolae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor.

Mircovici a mai susţinut că urmărirea penală a unui membru al Guvernului său a unui fost membru al Guvernului poate fi solicitată de Camera Deputaţilor, în cazul în care acesta are şi calitatea de deputat, de Senatul României, în cazul în care are şi calitatea de senator sau de preşedintele României şi nu de Parlamentul European.

Aminitim că eurodeputaţii din comisia JURI au amânat şi în martie raportul privind ridicarea imunităţii lui Dan Nica, pentru a cere lămuriri în plus de la autorităţile judiciare româneşti. Raportul Comisiei JURI este consultativ, plenul Parlamentului European având decizia finală privind ridicarea imunităţii unui europarlamentar.

Amintim că Dan Nica este suspectat că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens şi Siveco. Politicianul ar fi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens în contul unor societăţi de tip off-shore, bani daţi pentru consultanţă şi asistenţă tehnică.

Pe 26 septembrie 2014, procurorii anticorupţie au cerut aviz de la preşedintele ţării, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri, unul din cei vizaţi fiind Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004.

Dosarul Microsoft

În acest dosar, Dorin Cocoş, Pinalti şi Niro sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Aceştia sunt: Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor