Parlamentarii vor să modifice legea ANI. Liber la funcţii publice pentru incompatibili
alte articole
În Parlament au fost depuse două proiecte de modificare a legii ANI prin inserarea unor prevederi care le vor permite aleşilor găsiţi incompatibili sau în conflict de interese să acceadă în continuare la funcţii publice, câtă vreme funcţia este alta decât cea deţinută la momentul când au comis faptele incriminate de lege, relatează stiripesurse.ro.
Ambele iniţiative legislative, înregistrate în Parlament la finalul lunii martie prevăd acelaşi lucru: modificarea art.25, alin. (2) din Legea ANI, potrivit căruia “Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” în sensul în care interdicţia sa se refere doar la aceeaşi funcţie, nu la toate funcţiile.
Astfel, dacă respectivele proiecte legislative vor fi adoptate, parlamentarii găsiţi incompatibili şi cei aflaţi în conflict de interese pot ajunge primari, preşedinţi de Consilii Judeţene sau europarlamentari iar primarii incompatibili pot ajunge parlamentari sau pot chiar reprezenta ţara la Bruxelles.
Iniţiatorii celor două proiecte sunt deputaţii PSD-UDMR-minorităţi Adam Luminiţa-Pachel, Florea Daniel, Necula Cosmin, Nica Nicolae-Ciprian, Nicolicea Eugen, Roman Victor, Kerekes Károly, Marton Arpad-Francisc, Mircovici Niculae (proiectul aici) şi senatorul PC Cristiana Anghel (proiectul aici).
Măsurile pe care parlamentarii doresc să le introducă au fost apreciate într-o decizie din 2014 a Curţii Constituţionale ca fiind “de neconceput într-un stat de drept” şi “un procedeu extrem de simplu de eludare a legii”, reaminteşte publicaţia citată.
Astfel, în decizia Nr.418 din 3 iulie 2014 a Curţii Constituţionale a României, judecătorii au arătat că interdicţia de a ocupa funcţii publice se aplică pentru toate funcţiile şi că "nicio autoritate nu poate ignora înţelesul stabilit."
"A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr.176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi a aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept", se specifică in texul deciziei nr. 418.
"Faţă de cele expuse, Curtea constată că dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art.1 din aceeaşi lege şi nicio autoritate nu poate ignora înţelesul constituţional astfel stabilit", mai adăugau judecătorii CCR.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.