UPDATE: Curtea de Apel a decis: Ilan Şor rămâne în arest preventiv

Pe 24 iunie, controversatul om de afaceri, Ilan Şor a fost arestat pentru 30 de zile. Avocaţii acestuia au contestat decizia primei instanţe de judecată la Curtea de Apel
Susţinătorii lui Ilan Şor protestând la Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)
Anişoara Chiriac
30.06.2016

UPDATE, 13:40: Jurnaliştii au reuşit să intre în sala de judecată unde se afla şi Ilan Şor. Rugat să comenteze decizia de joi a magistraţilor de la Curtea de Apel, primarul de Orhei a reuşit să declare doar că „Este o decizie politică”. Potrivit reporterului Epoch Times, sistemul de paza al CNA care îl însoţea l-a scos imediat din sala de şedinţe, acesta nemaiputând să spună nimic, iar presa a fost asigurată că Şor va face declaraţii în faţa Curţii.

Scos afară, controversatul om de afaceri a fost urcat imediat în microbuz şi dus înapoi în izolatorul CNA, astfel că nu a mai apucat să facă nici o declaraţie pentru presă. Oamenii din care protestează în faţa Curţii de Apel continuă să ceară eliberarea lui Ilan Şor.

***

UPDATE, 13:25: Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia Judecătoriei Buiucani. Ilan Şor rămâne în continuare în arest preventiv pentru 30 de zile. Notabil este faptul că sala de şedinţe a fost încuiată.

***

UPDATE: Ilan Şor a fost escortat le Curtea de Apel Chişinău de către gardieni ai Centrului Naţional Anticorupţie. Acesta era încătuşat şi cu vestă antiglonţ. În momentul în care a ajuns la Curtea de Apel, mulţimea care a venit să-l susţină a început a scanda „Moldova e cu tine”, „Libertate lui Şor” şi „Noi suntem cu tine”, iar câteva femei chiar au început să plângă.

***

Pe 30 iunie, Curtea de Apel Chişinău examinează solicitarea avocaţilor lui Ilan Şor privind eliberarea acestuia de sub arest preventiv. Avocaţii primarului de Orhei au cerut ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pentru că, potrivit acestora, Sor are probleme de sănătate.

Potrivit serviciului de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, Ilan Şor a fost consultat de medici în seara zilei de 28 iunie, imediat după ce o ambulanţă a fost chemată de urgenţă la izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Ilan Şor a acuzat dureri de inimă, iar medicii l-au consultat, i-au administrat medicamentele necesare şi i-au prescris tratament, fără să fie necesară spitalizarea lui, a declarat Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt CNA.

Totodată, potrivit reporterilor today.md, aflaţi astăzi la Orhei, circa 5.000 de susţinători ai lui Şor sunt aşteptaţi în faţa Curţii de Apel de la Chişinău. Reporterii de la faţa locului au surprins circa 33 de autocare pornite spre capitală.

Chiar dacă în timpul protestului din 23 iunie, când Şor a fost plasat sub arest de către prima instanţă, susţinătorii acestuia negau că ar fi fost organizaţi de către cineva, cele mai multe apeluri la solidaritate, atât pe reţelele de socializare, cât şi offline, au venit din partea preşedintei Federaţiei de Tenis din Moldova, Marina Tauber. Aceasta a calificat arestul lui Şor drept un joc politic. „Justiţia, dacă aceasta se bazează pe lege şi fapte, dar nu pe interese de culise, nu trebuie să se implice în comportamentul panicard al unor media şi oameni, care sunt montaţi deschis împotriva lui Şor”, a scris pe pagina sa de socializare Tauber.

E de menţionat faptul că atât Marina Tauber cât şi Ilan Şor figurează în raportul Kroll - document independent care vrea elucidarea schemelor prin care fraudele bancare au fost comise în 2015. Tauber a declarat anterior pentru publicaţia Komsomolskaya Pravda că nu se teme că numele său figurează în raportul Kroll. „Eu sunt o persoană curată şi nu am motive să mă tem. Nu pot spune dacă acest raport este unul fals sau nu. Autorităţile abilitate trebuie să se pronunţe pe marginea subiectului”, a afirmat Tauber.

Pe 21 iunie Ilan Şor a fost reţinut de ofiţerii CNA pentru 72 de ore. Pe 24 iunie, primarul Orheiului a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta este investigat pentru spălare de bani şi escrocherii de proporţii deosebit de mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor