Delegaţia UE în Moldova opinează pe marginea condamnării fostului premier Vlad Filat

Judecata de condamnare a fostului premier moldovean, Vlad Filat a intrat în vizorul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.
Vlad Filat
Vlad Filat (sputnik.md)

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău subliniază faptul că în ceea ce priveşte fraudele bancare comise în 2014, cazurile ajunse acum în instanţele de judecată moldoveneşti trebuie investigate cât mai imparţial şi minuţios.

Purtătoarea de cuvânt UE în Moldova, Maja Kocijancic a precizat că, o investigaţie imparţială şi minuţioasă implică tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în schema frauduloasă, iar la moment, acest lucru încă nu se întâmplă.

În acelaşi timp, delegaţia UE în Moldova a reiterat unele dintre problemele semnalate şi de către societatea civilă privind şedinţa de judecată a fostului premier moldovean, Vlad Filat. „Este crucial ca dreptul la o judecată corectă şi dreptul la audieri publice să fie respectate”, se arată în mesaj. Anterior, şi societatea civilă cerea ca şedinţele de judecată ale lui Vlad Filat să fie accesibile pentru public.

„În cazul domnului Filat, procedurile judiciare au avut loc cu uşile închise. Acest fapt a împiedicat societatea civilă, mass-media şi toţi cetăţenii Republicii Moldova să urmărească procesul de judecată care ar fi putut demasca schemele prin care frauda bancară a fost posibilă”, declară purtătoarea de cuvânt UE în Moldova.

Pe fondul acestor încălcări, „Uniunea Europeană va continua să accentueze lipsa de independenţă în instituţiile judiciare şi de aplicare a legii în Republica Moldova.”

Însă, delegaţia UE în Moldova a ţinut să-şi reconfirme angajamentele privind susţinerea reformelor în justiţie: „UE este pregătită să continue susţinerea implementării reformelor care vor asigura independenţa, efectivitatea şi transparenţa instituţiilor judiciare şi anti-corupţie în Republica Moldova.”

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă de către Judecătoria Buiucani pe data de 27 iunie. Înainte de proces, Vlad Filat a declarat că ar avea multe de spus pentru presă, dacă i s-ar oferi oportunitatea. Acesta a cerut de nenumărate ori ca şedinţele de judecată să fie făcute publice. Numeroase asociaţii şi membri ai societăţii civile au cerut, de asemenea, ca şedinţele să fie publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe